Analistii Saxo Bank cred ca bancile centrale au intrat intr-o noua bula: Banca Angliei a lansat agresiv o relaxare cantitativa pentru a atenua votul Brexit, Banca Japoniei se lupta cu cel mai mare deficit bugetar vs.PIB dintre tarile dezvoltate, BCE asteapta data de 8 septembrie, iar Fed scrie discursuri pentru reuniunea internationala de la Jackson Hole.

Bancile centrale, dragostea mea: pietele par sa intre din nou intr-o "bula"


Pietele globale de asseturi s-au hranit, vara asta, din "dragostea" bancilor centrale: vedeti cum Banca Angliei a dezlantuit, pur si simplu, o noua runda de relaxare cantitativa pentru a absorbi socul votului Brexit. Acest vot nu a stirbit, insa, increderea in datoria suverana a Marii Britanii sau in actiunile britanice, lucru care a facut multe alte piete sa rasufle usurate. Prin alte parti, cum ar fi in SUA, Rezerva Federala nu se inghesuie sa creasca de referinta, in pofida unor date fundamentale excelente pentru economia americana. BCE se multumeste sa afirme ca vom asista la o "reasezare" a politicii sale la reuniunea bancii de la 8 septembrie, moment de la care asteptam o noua relaxare cantitativa.

Banca Japoniei, furioasa si iute

In Japonia, guvernul Abe a promis o expansiune fiscala semnificativa, in pofida faptului ca executivul de la Tokio trebuie sa se descurce cu cel mai mare deficit bugetar vs. PIB din cercul select al statelor dezvoltate - 7%, inainte de a anunta macar un nou val de stimulente. Banca Japoniei acopera, deocamdata, nevoile de cheltuieli ale guvernului, cu un ritm "furios si iute": 15% din PIB anual.

Bancile centrale: joc periculos

Cum am mai remarcat intr-un comentariu mai vechi, aceasta "sarbatoare" a lichiditatilor bancilor centrale este un semn ca pietele globale au regresat pana la nivelul la care datele economice mai slabe pot anticipa si mai multa lichiditate din partea bancilor centrale, deci o spirala accentuata a achizitiilor de asseturi. Sa luam indicele S&P 500, care a atins un prag record luna aceasta. Totul s-a intamplat in pofida prognozei analistilor care anticipau o scadere a dezvoltarii sectorului corporatist american cu -0.6% in Q3 – cel mai semnificativ declin de la declansarea crizei financiare incoace. Apoi, vinerea trecuta, am avut un raport "urat" pe vanzarile retail din SUA. Ce credeti ca au facut actiunile? Au… crescut, desigur!

Bancile centrale au intrat intr-un joc periculos, permitand cresterea preturilor asseturilor cand datele economice fundamentale nu sustin aceasta dezvoltare. Ce poate avea o influenta mai mare asupra deflatiei decat inevitabila corectie a pietei asseturilor, care stirbeste increderea si distruge prosperitatea, fie ea prosperitate de… hartie? Privind la contrastul tot mai pronuntat intre ce arata datele fundamentale si ce fac pietele, devine evidenta o intrebare: in ce moment va considera Rezerva Federala ca piata asseturilor s-a infierbantat prea tare si a devenit periculoasa? A fost, pana la urma, un pariu castigator de la „exuberanta irationala” a lui Greenspan incoace: discursul sau din 1996 a provocat o dauna notabila, chiar daca pe termen scurt, pietei de actiuni.

Clipeste Yellen sau nu?

Acum, avem pe teava simpozionul bancar anual din Jackson Hole, Wyoming, sub tutela Rezervei Federale. Este reuniunea de top a bancherilor centrali de pe tot mapamondul, care profita de ocazie pentru a sta la taclale, dar si pentru a face politici noi. Anul acesta, presedinta Fed, Janet Yellen, va fi prezenta si va tine un speech, pe 26 august. Oare va folosi prilejul pentru a transmite un mesaj, fie si foarte subtil, ca Rezerva Federala nu agreeaza ce se intampla pe piata asseturilor riscante? Ar fi o ironie a istoriei, pentru ca exact pe 26 august, dar in 2010, presedintele Fed de atunci, Ben Bernanke, a anuntat a doua etapa a relaxarii cantitative a Rezervei Federale, anunt care a facut pietele sa explodeze si a prabusit dolarul.

Daca Yellen clipeste si merge mai departe, sa vedeti cum se intareste dolarul. Daca se intampla sa transmita un mesaj de genul celui de mai sus, cautati sa va plasati investitiile pe pietele emergente si monedele lor. Desi nu prea sunt sanse ca Yellen sa fie mai apriga decat de obicei.

Sursa: Saxo Bank