In sedinta din 3 octombrie 2019 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
  • Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an;
  • Mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an;
  • Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de .
Rata anuala a inflatiei IPC a urcat in luna iulie la 4,1 la suta, de la 3,8 la suta in luna iunie, iar in luna august a scazut la 3,9 la suta, in linie cu prognoza, mentinandu-se deasupra intervalului de variatie al tintei.

Evolutia s-a datorat in principal cresterii preturilor produselor din tutun si in secundar dinamicii ascendente a pretului combustibililor si a inflatiei de baza, al caror impact a fost doar partial contrabalansat de cel al temperarii cresterii anuale a preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile.

Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a continuat sa creasca, relativ mai lent decat s-a anticipat, marindu-se de la 3,3 la suta in luna iunie, la 3,4 la suta in august. Avansul a reflectat influentele opuse venite din majorarea preturilor internationale ale unor produse agroalimentare, respectiv din reducerea tarifelor unor servicii de telefonie, suprapuse presiunilor inflationiste semnificative pe partea cererii si a costurilor salariale, precum si valorilor ridicate ale asteptarilor inflationiste pe termen scurt.

Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada de la 4,1 la suta in luna iunie, pana la 4,0 la suta in iulie si 3,9 la suta in luna august, in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum pentru intervalul iulie-august s-a mentinut la nivelul lunii iunie, de 4,0 la suta.

Datele statistice privind cresterea economica in trimestrul II 2019 arata o usoara decelerare a PIB real, la 4,4 la suta, de la 5 la suta in trimestrul anterior (variatii anuale). Pe partea cererii, contributia adusa de consumul gospodariilor populatiei a ramas semnificativa, cu toate ca s-a redus, fiind depasita marginal de cea a formarii brute de fix, a carei dinamica anuala a crescut substantial (pana la 18 la suta, de la 3,9 la suta in trimestrul I). Exportul net si-a redus aportul negativ la dinamica PIB, pe fondul incetinirii mai pregnante a cresterii anuale a importurilor in raport cu cea a exporturilor de bunuri si servicii, regasita si in relativa incetinire a ritmului anual de crestere a soldului negativ al balantei comerciale. Deficitul de cont curent si-a accelerat insa adancirea in raport cu aceeasi perioada a anului anterior, ca urmare a deteriorarii balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare.

Cele mai recente date statistice evidentiaza mentinerea ritmului inalt de crestere a activitatii in comertul cu amanuntul si servicii in luna iulie, prelungirea trendului puternic ascendent al dinamicii lucrarilor de constructii, dar si accentuarea descresterii productiei industriale, inclusiv a celei prelucratoare.

Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat usor cresterea in primele doua luni ale trimestrului III, la 7,9 la suta in iulie, de la 7,1 la suta in iunie, si apoi la 8 la suta in august. Ascensiunea a fost antrenata atat de componenta in lei, cat si de cea in valuta, a carei dinamizare a continuat exclusiv cu aportul creditelor acordate persoanelor juridice. Pe acest fond, ponderea creditului in lei in totalul creditului s a majorat doar marginal, ajungand la 66,7 la suta in luna august.

Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finele anului curent, pe o traiectorie usor inferioara celei evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2019.

Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri reprezinta o sursa de incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei, inclusiv in contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupanta. Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slabirea tot mai evidenta a economiei zonei euro si a celei globale, precum si din cresterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, in contextul razboiului comercial si al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.

In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de .

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 10 octombrie 2019, la ora 15:00. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 6 noiembrie 2019, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Sursa: BNR