In calitate de vorbitor in public de peste 30 de ani, deja stiu cumva de dinainte majoritatea intrebarilor din partea publicului international din domeniul investitiilor: intrebarea clasica este mereu: "Incotro se indreapta aurul?" Din 2016 incoace, au aparut doua noi intrebari: "Ce parere aveti despre cripto-monede" si "Ce se va intampla cu Brexit-ul?"

Raspunsurile mele au fost, in mod constant: aurul va creste, in general, cripto-monedele vor fi, in cele din urma, cooptate de catre autoritati pentru a pastra puterea asupra rezervei monetare si pentru a avea un control mai mare asupra veniturilor fiscale. Dar cel mai important raspuns este pentru aceasta parte: Brexit. Cred ca Brexitul nu va avea niciodata loc cu adevarat, se va dovedi a fi doar o poveste fara sfarsit, cu o amanare dupa o alta amanare si tot asa la infinit.

Acesta a fost raspunsul meu fix si oarecum dezamagitor in toata aceasta perioada - iar ieri parlamentul Marii Britanii a luat din nou in discutie acest subiect, punand pe masa negocierilor o ‘revolta’ impotriva primului ministru Johnson si a incercarii sale de a impune optiunea de iesire fara acord. Raspunsul meu azi cu privire la ce se va intampla in cazul Brexit? Vedeti mai sus! Inevitabil, acest lucru va sfarsi doar cu mult zgomot, nu va fi luata nicio decizie in consecinta, iar problema va fi pasata sub forma unei noi amanari, un "rezultat" care va vulnerabiliza economia Marii Britanii si care, probabil, va duce Marea Britanie foarte aproape de recesiune in T4 2019 si in 2020.

Nimic nu se va schimba pentru ca diviziunea cu privire la Brexit nu doar ca imparte in doua tabere partidele principale, ci si categoriile de varsta, categoriile de venituri, identitatile si chiar si sentimentele si districtele electorale ale Marii Britanii. Cu alte cuvinte, nu exista o decizie care sa satisfaca ambele tabere, ceea ce inseamna ca orice directie sau decizie sunt imposibile. Prin urmare, in lipsa unei decizii, intregul proces va conduce, cel mai probabil, la noi alegeri generale. Aceste alegeri reprezinta un risc enorm pentru Partidul Conservator, dar probabil ca cel mai mare risc este ca nu ne vor aduce mai aproape de niciun rezultat decisiv legat de Brexit.

Intre timp, economia Marii Britanii merge din rau in mai rau - dar stati! Consumatorii sunt bine! Da, deocamdata, dar cel mai probabil aduna si anticipeaza cheltuielile inaintea termenului limita amenintator pentru un Brexit dur.

La Saxo Bank Strategy, avem reguli putine si nicio religie, doar ca... noi credem cu tarie ca schimbarea neta a creditarii - impulsul de creditare - este cea care determina viitoarea activitate economica cu o intarziere variabila. Intr-adevar, impulsul de creditare se afla in centrul studiilor noastre pentru opiniile cu bataie lunga pentru urmatoarele doua-patru trimestre. Iar impulsul de creditare pentru Marea Britanie este intr-adevar o veste proasta pentru economia Marii Britanii, asa cum Directorul Strategiei Macro al Saxo Bank, Christopher Dembik, a scris la final de august: https://www.home.saxo/insights/content-hub/articles/2019/08/12/uk-the-power-of-credit-impulse-at-work:

Economia Marii Britanii se afla in AL SAPTELEA trimestru de contractie a creditelor.

Impulsul de creditare devanseaza economie cu noua pana la 12 luni, deci cel putin pentru anul viitor, nu exista niciun impuls pozitiv al creditarii in insulele Marii Britanii! In felul acesta, nu ramane decat un instrument in trusa: o si mai mare devalorizare a lirei sterline fata de dolarul american si de fata de euro. Iar din calatoriile mele si din discutiile cu investitorii din Marea Britanie am inteles ca pozitia scurta pentru lira sterlina este cea mai putin detinuta pozitie de oriunde. Toata lumea se pozitioneaza pentru "o revenire la GBP odata ce Brexit nu mai reprezinta un obstacol". Dar riscul acestei multumiri de sine este - din nou - acela ca Brexit este o poveste fara sfarsit si ca ignora factorii determinanti principali ai ratelor de schimb valutar: fluxurile de , creditarea neta si siguranta.

Am subdimensionat GBP inca din T4 al anului trecut si mentinem aceasta pozitie cu o tinta minima de 1.1000 si, daca problemele de finantare ale USD nu se rezolva curand, de catre Fed sau de catre administratia Trump, s-ar putea ajunge chiar si la o paritate GBPUSD. Marea Britanie nu mai este un loc sigur, a schimbat legile fiscale, Brexit-ul si acum potentialul unei reveniri socialiste de secol 20 a guvernului Corbyn va speria capitalul care nici macar nu va lua in considerare gasirea unui port in Marea Britanie - probabil vreme de o generatie.

In acest weekend, Financial Times a avut un articol lung despre ce ar insemna un guvern Corbyn: Planul lui Jeremy Corbyn de a rescrie regulile economiei Marii Britanii – Sa va dau cateva indicii:
  • "Trebuie sa facem ceea ce a facut Thatcher, dar pe dos", spune Jon Lansman, fondator al grupului de suport pentru Corbyn, Momentum. "Trebuie sa facem pasi decisivi pentru a atinge atat o redistribuire semnificativa, cat si pentru a crea un electorat destul de mare cu miza evidenta de a continua o guvernare laburista.
  • La baza se afla un singur cuvant: redistribuirea. Redistribuirea venitului, a activelor, a proprietatii si a puterii. Misiunea este de a trece puterea de la la forta de munca, smulgand cu forta controlul din mainile actionarilor, proprietarilor si al altor interese de putere si trecandu-l in mainile muncitorilor, consumatorilor si chiriasilor. "Trebuie sa rescriem regulile economiei noastre", spune dl. McDonnell. "Va avea loc o schimbare".
  • …..nationalizarea companiilor de cai ferate, ape, servicii postale si de distributie a electricitatii; impozite semnificativ mai mari impuse celor bogati; transferul fortat a 10 procente din actiunile fiecarei companii mari catre angajati; reforma profunda a drepturilor chiriasilor; si un enorm pentru finantarea investitiilor publice.
Nu facem nicio proiectie cu privire la posibilitatea unor alegeri generale in octombrie sau mai tarziu sau daca va exista o amanare a Brexit-ului, sau cine va castigam dar observam o importanta mutare catre stanga ce are loc in mediul politic, fie ca e vorba de Marea Britanie, Euroa sau SUA.

Daca Marea Britanie face greseli si ramane afara in frig, exodul de va determina Marea Britanie sa inceapa sa performeze ca o moneda de piata emergenta. Si nu trebuie sa ma credeti pe cuvant - deja volatilitatea lirei sterline din ultima vreme a fost mai mare decat pentru realul brazilian sau pesoul mexican.

Sursa: Saxo Bank