Analiza actiuni: capitalurile proprii se redreseaza in urma vestilor comerciale pozitive

Peter Garnry
Director strategie capitaluri proprii

Rezumat: Contractele futures Nikkei se afla in fruntea castigurilor la capitaluri proprii pe baza vestilor comerciale pozitive din China. De asemenea, aruncam o privire asupra cutremurului masiv cantitativ ce a avut loc alaltaieri in tranzactionarea actiunilor pe baza de tendinte. La final, ne concentram pe Uber dat fiind ca California a adoptat o noua lege care va obliga, cel mai probabil, compania sa-si reclasifice contractantii ca angajati.

China a anuntat scutiri de la tarifele cu 25% mai mari stabilite anul trecut la cateva categorii de produse precum produsele farmaceutice si uleiul lubrifiant. Aceasta atitudine mai prietenoasa este vazuta ca o miscare din partea Chinei pentru repornirea negocierilor comerciale in termeni buni in octombrie. Acest lucru a dus la cresterea sentimentului in Asia, alaturi de o redresare tehnica generala a capitalurilor proprii.

Risk-on in timp ce contractele futures Nikkei sunt in fruntea castigurilor

In fruntea redresarii din domeniul capitalurilor proprii se afla din nou capitalurile proprii japoneze, contractele futures Nikkei fiind in crestere cu 1,1%, ceea ce sterge pierderile din perioada varfului intermediar din iulie. Asa cum am tot spus saptamana trecuta, preferam capitalurile proprii germane si japoneze deoarece valorile beta mari profita de sentimentul de risc si de optimismul general. Asa cum am evidentiat in noutatile din domeniul capitalurilor proprii de zilele trecute, surprizele economice au devenit din ce in ce mai putin negative, indicele Citi pentru surprize economice G10 devenind aproape pozitiv. Daca vom avea dreptate in ceea ce priveste faptul ca bancile centrale vor furniza suficiente stimulente monetare, BCE incepand de azi, iar datele macro incep sa surprinda pozitiv, atunci redresarea ar putea continua.

Tendinta de moment se prabuseste si valoarea creste

Dincolo de suprafata pietelor de , zilele trecute a escaladat un quant quake 2.0 in sesiunea din SUA, strategiile care se bazeaza pe tendintele neutre de moment (actiuni in pozitii long cu cel mai mare impuls si pozitii short pentru cele cu cel mai scazut impuls) au avut pierderi masive. Mai mari decat primul quant quake din august 2007. Asa cum arata graficul, situatia inversa a aparut in cazul strategiilor cu valori neutre.

Ipoteza noastra este ca, in ultimul an, actiunile care s-au bazat pe impulsul de moment au dobandit tot mai mult caracteristici de actiuni cu crestere mare si valoare mare, ceea ce inseamna ca au devenit active de lunga durata. Aceasta pentru ca aceste actiuni deriva o mare parte din valoarea lor curenta din fluxurile de numerar dintr-un viitor indepartat. Rezultatul direct este ca aceste actiuni sunt mai sensibile la schimbarile dobanzilor. Pe de alta parte, actiunile cu valori mai mici decat fundamentalele au devenit tot mai mult active de scurta durata, companiile derivand o mare parte din valoarea lor curent din fluxurile de numerar pe termen apropiat. Atunci cand SUA pe 10 ani creste cu 28 de puncte de baza, atunci activele pe durata lunga vor scadea fata de activele pe durata scurta.

Judecand dupa pretul de actiune din sesiunea europeana, lichidarea actiunilor care se tranzactioneaza pe impuls a luat sfarsit, deci n-ar trebui sa fim surprinsi sa vedem o redresare pe termen scurt si o supra-performanta a acestor actiuni tranzactionate pe baza de impuls.

Actiuni de urmarit

Dat fiind faptul ca Legea 5 a Adunarii statului California a fost adoptata, actiunile Uber vor fi in centrul atentiei azi deoarece noua lege ar putea obliga Uber (UBER:xnys) si alte companii care vand serviciile tertilor pe platformele lor sa clasifice acesti contractanti ca fiind angajati. Dupa cum a declarat si Uber la completarea formularului S-1, inainte de a deveni o companie publica, acesta era unul dintre riscurile cheie pentru investitori. Ar putea modifica intreaga diferenta de pres dintre companiile traditionale de taxi si soferii Uber. Si atunci Uber nu e decat o companie de taxi cu o aplicatie sofisticata? Actiunile Uber au fost in crestere cu 4% zilele trecute, in timp ce compania anunta concedieri pentru a tine in frau pierderile accelerate.

Legea 5 a Adunarii spune ca cetatenii statului California pot avea calitatea de contractant doar daca munca lor are loc in afara cadrului obisnuit al companiei pentru care lucreaza.
Apple (AAPL:xnas) a lansat iPhone 11 alaltaieri, acesta e disponibil acum in trei versiuni diferite, cea mai ieftina versiune vanzandu-se cu 699$, o reducere de pret ce vizeaza ademenirea cumparatorilor de telefoane inteligente inapoi pe taramul Apple. Bursa a reactionat pozitiv la aceste vesti, insa au aparut critici care spun ca Apple nu tine pasul deoarece noul iPhone 11 nu integreaza 5G ceea ce face aproape imposibila cresterea Apple in China unde producatorii locali de telefoane inteligente, precum Huawei, introduc telefoane cu integrare 5G. Incepand cu a doua jumatate a anului 2020, acest lucru va deveni un impediment pentru Apple.

Sursa: Saxo Bank