Cronica lui Steen: Ce merge si ce nu merge?
de Steen Jakobsen, economist sI CIO, Saxo Bank

Rezumat: T4 va fi mai degraba cu un risc mai scazut, varful Indicelui Dolarului SUA avand loc in decembrie (alaturi de „o crestere neutra a dobanzii de catre Fed”), iar China aducand in sfarsit stimulente importante in mediul .

Tocmai am revenit dupa un program de calatorii aglomerat care nu a facut decat sa confirme ca principalul nostru scenariu macro, "Cei patru calareti", isi face cu adevarat drum in economia globala.
  • Cantitatea banilor: in colaps
  • Pretul banilor: creste rapid
  • Globalizare: in colaps
  • Pretul energiei: in crestere (si actioneaza ca un impozit suportat de consumatori)
Pretul energiei s-a corectat de cand am initiat Cei Patru Calareti, dar impactul deplin al cresterii trecute a preturilor s-a simtit in mod clar in consumul global, alaturi de „masa de creditare” care este la cel mai mic nivel in ultimele zeci de ani si de o Rezerva Federala care este mai agresiva decat in orice alta perioada de la Volcker incoace, din anii 80.

Cum continuam de aici? O continua evolutie negativa? Grad scazut de risc in continuare? Cred ca temporizarea devine clara:

T4 va avea un risc mai scazut; varful Indicelui Dolarului SUA va avea loc in decembrie (alaturi de "o crestere neutra a dobanzii de catre Fed"), iar China va aduce in sfarsit stimulente importante in mediul .

In 2018, China a fost in mare parte in pauza in timp ce afaceristii locali si birocratii au asteptat urmatoarea faza a revolutiei industriale a tarii. Ceea ce nu reusim deseori sa apreciem in Vest este modul in care China isi priveste istoria recenta ca fiind 30 de ani de lupta in timpul domniei lui Mao Zedong, urmati de 40 de ani de "reforme si deschidere" determinati de decizia lui Deng Xiaoping din 1989.

Cu alte cuvinte, in ultimii 70 de ani China a urmat doua cai: una de greutati si una de schimbari. Acum trebuie decisa "a treia cale" sau faza dintre momentul prezent si aniversarea de 100 de ani RPC din 2049.

Cat am fost ultima data in China, au fost declansati doi catalizatori majori:

In primul rand, presedintele Xi a intrat in contact cu sectorul privat intr-o schimbare la aproape 180 de grade fata de politica anterioara. Acesta e un semn clar ca sectorul privat trebuie sa joace un rol in a treia perioada, ceea ce se va numi, cel mai probabil, ceva de genul "o deschidere cu caracteristici chineze". Marea intrebare care ramane este daca neincrezatorul sector privat din China va fi calmat de recenta sustinere a Partidului, care include reduceri fiscale si o sustinere politica substantiala.

In al doilea rand, sustinerea acordata de catre partid afacerilor chineze a fost o recunoastere publica a faptului ca cea de-a 40-a aniversare a politicii lui Deng va fi sarbatorita. Acest lucru era vazut ca fiind extrem de important in a confirma faptul ca Beijingul va adopta "deschiderea si reformele".

In opinia mea, multe dintre datele negative observate in 2018 au venit din aceasta "indecizie" - lipsa semnelor clare cu privire la angajamentul Beijingului fata de reforme a determinat companiile sa fie retinute. Acest lucru ar trebui acum sa clarifice situatia, asa cum o ilustreaza urmatorul comunicat de presa recent de pe XinhuaNet:

"Xi Jinping, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China (PCC), a prezidat a cincizecea sedinta a comitetului central de miercuri in vederea aprofundarii reformei generale. Xi, care este, de asemenea, si presedintele Chinei si presedinte al Comisiei Centrale Militare si director al comitetului central pentru aprofundarea reformei generale, a cerut "mentinerea stachetei ridicate in ceea ce priveste reforma si deschiderea si realizarea obiectivului general de imbunatatire si dezvoltare a sistemului socialismului cu caracteristici chineze si modernizarea sistemului Chinei si a capacitatii sale de guvernare. De asemenea, acesta a mai cerut intensificarea eforturilor in avansarea reformei si a deschiderii in noua era.

Pentru a sarbatori cea de-a 40-a aniversare, sunt necesare actiuni concrete pentru facilitarea implementarii reformei", arata documentul, adaugand ca autoritatile locale trebuie sa impuna masuri dure impotriva practicii "formalitatilor de dragul formalitatilor si a birocratiei".

Aceste doua schimbari ma determina sa fiu relativ increzator ca China va urma calea accelerarii pe care am prevazut-o incepand cu T1'19.

Deseori am spus ca China era intr-o situatia mai rea decat o aratau cifrele si ca, cel mai probabil, rezultatul ar fi o noua stimulare a impulsului de creditare.

Priviti dimensiunea considerabila a scaderii impulsului de creditare din China, de la +5% din PIB la -5%!

Aceasta este consecinta reducerii gradului de indatorare si a luptei impotriva coruptiei/poluarii, alaturi de indecizia din 2018 mentionata anterior in ceea ce privesc noile si proiecte. Calea este clara acum, dupa parerea noastra, dar incepem de la un nivel de activitate efectiv scazut, asadar redresarea va fi mai lenta decat ar fi normal. Din acest motiv, T1 va fi unul curajos, insa, cu toate acestea, un trimestru in legatura cu care ne simtim increzatori.

Ramanem angajati realocarii noastre din SUA in pietele emergente si China, dar in ceea ce priveste riscul general, monitorul de risc al directorului strategiei Forex de la Saxo Bank, John Hardy, urla "alerta! alerta!", deci aceasta piata va scadea inca si mai mult.

Din punct de vedere tactic, credem ca minimul recent al SPX si NASDAQ, mai putin 5-10%, este punctul de inflexiune pentru a opri Fed-ul.

Acest minim de la inceputul anului pana acum la Nasdaq este 6,317, deci o scadere de 5% ar duce la 6 000 si o scadere de 10% ar duce la 5 685; 6 059 este, de asemenea, cam 61,8% din retrasarea Fibonacci, iar 5 544 este 50%.

Cheia acestei temporizari ramane dolarul. Aici imprumutam un grafic excelent de la Departamentul de Economie Nordea ce descrie corelatia dintre lichiditatea in exces a SUA si DXY.
(Nota: finalul de an in modelul Nordea coincide cu sfarsitul calendaristic al anului.)

In final, in ultimele cateva zile modelul nostru "primitiv" s-a apropiat de cumpararea contractelor futures USZ8– obligatiuni de trezorerie SUA cu pe 10 ani.

Voi scrie un articol mai "profund" despre China in urmatoarele cateva zile, la fel cum directorul strategiei macro de la Saxo Bank, Christopher Dembik, a facut o actualizare asupra muncii noastre legate de impulsul de creditare. Cu toate acestea, acum vad lucrurile dupa cum urmeaza:

Decembrie va fi in continuare volatila, dar China supra-performeaza in ciuda celui mai negativ sentiment pe care l-am vazut vreodata in actiune in teren. Piata dezvolta un sentiment al marii schimbari pe care am mentionat-o la inceputul acestui articol.

Intre timp, priviti o abordare diferita: Bradley Siderograph... se potriveste cu perspectiva noastra.

Sursa: Saxo Bank