"Faptul ca dolarul a atins cel mai scazut nivel al sau din 2014 incoace a avut ca rezultat, alaturi de cresterea inflatiei, o saptamana puternica pentru marfuri, fondurile manifestand in continuare un apetit pentru fondurile extinse pentru marfuri", scrie Ole Hansen, seful strategiei pe marfuri la Saxo Bank.

Cel mai scazut nivel al dolarului din 2014 incoace!

Apetitul reinnoit pentru risc a fost determinat de redresarea stocurilor la nivel mondial care au avut parte de cea mai buna saptamana din ultimii sase ani in ce priveste castigurile. Faptul ca dolarul a atins cel mai scazut nivel al sau din 2014 incoace a avut ca rezultat, alaturi de cresterea inflatiei, o saptamana puternica pentru marfuri, fondurile manifestand in continuare un apetit pentru fondurile extinse pentru marfuri. Castigurile au fost prezente in toate sectoarele, dar mai ales in cel al metalelor industriale care se afla in top inaintea acestei sarbatori a noului an chinezesc. 

In ciuda diferentialelor in crestere ale randamentelor obligatiunilor ce favorizeaza tot mai mult dolarul fata de alte valute importante, moneda americana scade in continuare. In acest moment, atentia se indreapta spre riscul ca stimulentele fiscale masive introduse in ultimele luni prin reducerile fiscale pot in cele din urma sa dauneze economiei SUA prin cresterea randamentelor obligatiunilor si prin cresterea inflatiei. 

Data fiind aceasta corelatie inversa dintre dolar si preturile marfurilor, aceste evenimente au creat o zona ideala pentru interesul investitorilor pentru marfuri. Interesul extins a fost reflectat in castigurile sincronizate observate in diferite sectoare in aceasta ultima saptamana.

Aurul este din nou pe cale sa provoace o zona de rezistenta care a fost respinsa de nenumarate ori in ultimii cativa ani. Intre timp, argintul ridica in continuare cateva sprancene caci se tranzactioneaza la un minim pe 22 de luni fata de aur in ciuda castigurilor puternice din randul metalelor industriale.

Pretul petrolului a recuperat 50% din pierdere. Gazele naturale, in cadere

Titeiul, cu WTI in frunte, a recuperat aproape jumatate din scaderea de la inceputul lunii februarie pe masura ce dolarul a scazut, iar inventarele saptamanale SUA au crescut cu mai putin decat se estimase. Ne schimbam prognoza catre neutru pentru petrol dupa ce am vazut ca pretul aproape ca a atins obiectivul nostru de evolutie negativa pe T1. Cu toate acestea, un dolar mai slab determinat de preocuparile din ce in ce mai mari in legatura cu faptul ca perspectiva economica a SUA nu reprezinta o baza suficient de solida de unde se poate stabili o redresare a pretului. Pe aceasta baza, estimam ca piata va ramane limitata la un interval deocamdata.

Conditiile meteo dificile din SUA, dar si din America de Sud, sustin in continuare distrugerea unei pozitii short a fondurilor care a atins un record chiar acum cateva saptamani, pe 19 ianuarie. Seceta continua din Argentina a dus la revizuiri in scadere atat a recoltei de soia, cat si a celei de porumb, in timp ce lipsa precipitatiilor din campiile americane va reduce, cel mai probabil, recolta de grau dur rosu de iarna. Indicele Bloomberg Commodity Grains ar putea probabil sa provoace evolutia negativa ce exista din 2012.

Gazele naturale au ajuns pe ultimul loc deoarece cererea mare din timpul iernii este compensata in continuare de o productie record. Avand in vedere ca piata ramane fara zile de incalzire pentru a diminua mai mult inventarele, riscul este ca aportul din sezonul de vara va creste nivelul stocurilor la un record inaintea sezonului de iarna 2018-2019. Ca urmare a acestor evenimente, gazele naturale au scazut cu 22% luna aceasta si provoaca din nou sustinerea cheie de la 2.52$/29kWh, un nivel ce a oferit sustinere in patru ocazii anterioare din 2016 incoace.

Dupa ce a scazut cu mai mult de 12% si dupa ce a atins aproape tinta de evolutie negativa pentru acest trimestru, titeiul da tot mai multe semne de stabilizare. Cu toate acestea, un dolar mai slab determinat de preocuparile tot mai mari legate de faptul ca perspectiva economica a SUA nu este, dupa parerea noastra, o baza suficient de puternica de unde poate fi stabilita o redresare a pretului.

In ultima saptamana, cele mai urmarite trei entitati pentru prognoze de piata, OPEC, Administratia SUA pentru informatii din domeniul energiei (EIA) si Agentia Internationala pentru Energie (AIE), au publicat toate noutatile saptamanale cu privire la perspectiva pentru oferta si cererea la nivel mondial. Desi exista o oarecare diferenta intre perspective, mai ales intre Agentia Internationala pentru Energie (ce reprezinta consumatorii) si OPEC (ce reprezinta producatorii), tendinta spre cresterea ofertei si a cererii constante non-OPEC a continuat.

Limitarea pietei globale de petrol ce a urmat reducerilor de productie de catre grupul Opec+ anul trecut a sustinut revenirea backwardation/deport. O asemenea situatie in care primul contract futures se tranzactioneaza ca fiind cel mai scump fata de restul curbei a sustinut o acumulare solida si, in cele din urma nesustenabila, a pariurilor speculative din partea fondurilor de acoperire.

Corectia observata in timpul ultimelor saptamani a fost determinata de deruta din piata bursiera si de o piata a petrolului care a ramas fara vestile ce sustin pretul de care era nevoie pentru sustinerea unui pariu speculativ ce depaseste 1 miliard de barili. Mai ales dupa ce stocurile SUA si-au inceput cresterea sezoniera, desi intr-un ritm mai lent decat cel obisnuit, iar productia SUA a depasit 10 milioane de barili/zi.

Corectia recenta nu a reusit sa aiba un impact negativ asupra deportului care sustine pretul. Cu alte cuvinte, principiile fundamentale raman sanatoase, cel mai mare risc fiind posibila necesitate ca fondurile de acoperire sa reduca mai mult expunerea.

Fondurile de acoperire au redus pariurile de crestere cu mai putin de 5% in cele doua saptamani inainte de data de 6 februarie. Aceasta, inainte ca vanzarea sa se accelereze, datele ce acopera cea mai importanta saptamana, pana pe 13 februarie, fiind disponibile pe 16 februarie dupa inchiderea din SUA. Capacitatea petrolului de a se stabiliza depinde de dimensiunea reducerii observate in timpul saptamanii in care petrolul a scazut cu peste 6%.

Titeiul Brent a reusit sa gaseasca sustinere inainte de tinta noastra de 61$/b, reconstituirea de 38,2% a redresarii din perioada iunie-ianuarie. O corectie de o dimensiune atat de limitata ne spune ca ceea ce am vazut pana acum este doar o corectie slaba in cadrul tendintei pozitive stabilite. Adaugand suprapunerea fundamentala a cresterii productiei non-Opec, titeiul se va stabili probabil intr-un interval, vanzatorii aparand inainte de rezistenta la 66,50$/b pentru titeiul Brent.

Aurul s-a tranzactionat in crestere ca reactie la dubla sustinere adusa de un dolar in scadere, mai ales fata de yenul japonez, si de o continua atentie asupra inflatiei. Cea din urma a primit o atentie suplimentara dupa ce atat pretul de consum, cat si cel de productie au depasit asteptarile. Deocamdata, insa, aurul este in principal legat de dolarul mai slab, recentul varf negativ pentru aur in randamentele obligatiunilor pe zece ani la 2,9% un maxim pe patru ani si randamentele reale la 0,8%, un maxim pe doi ani avand un impact negativ limitat.

Aurul s-a intors din nou intr-o zona de rezistenta unde, inca din 2014, se duc cateva lupte intre crestere si scadere. In doua ocazii anterioare, in iulie 2016 si in septembrie anul trecut, respingerea a avut ca rezultat corectii abrupte. Avand acestea in minte, este natural sa vedem ca piata ia o pauza din nou pentru a incerca sa estimeze daca de data asta e ceva diferit sau nu. Daca este sau nu cazul depinde foarte mult de capacitatea dolarului de a scadea si mai mult. Intre timp se pastreaza si tema cresterii inflatiei, posibil asezonata cu nesiguranta geopolitica.

Trecerea peste varful din 2016 la 1375$/uncie ar putea duce la faptul ca aurul ar putea avea parte de o extensie catre 1436$ si, in cele din urma, la 1480$/uncie, in timp ce o noua respingere are riscul de corectie la 1330$/uncie. Mentinem o perspectiva de crestere pentru aur, dar am folosi nivelurile actuale pentru a reduce expunerea si fie asteptam o retragere, sau o depasire a nivelului de 1375$/uncie pentru a reveni.

Sursa: Saxo Bank