"Observam o schimbare majora a importantei din partea decidentilor politici globali de la stimulentele de panica la consolidare, ceea ce se confirma acum prin faptul ca cel mai important decident politic global de top - China - face aceasta miscare", e de parere Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank. "Urmatoarea luna se va numi: falsa stabilizare care, cel mai probabil, va duce in cele din urma la stagflatie, determinand MMT in Q4 atunci cand guvernul national va da un impuls consumului, reducerilor fiscale pentru "a inlocui lipsa de transmitere a Bancii Centrale Europene" dupa un deceniu de dobanzi zero", e de parere Jakobsen.

Bun ramas panicii legate de politica globala, bun venit falsei stabilitati

Rezumat: Tineti-va bine, urmeaza o schimbare majora a impulsului pentru ca, desi volatilitatea e scazuta, credem ca pietele au fost induse in eroare de o stare falsa de liniste si sunt nepregatite pentru evolutia politica importanta ce are loc in China.
  • Actiune: Reducerea Chinei de la supraevaluat la neutru
  • De ce: Tiparul graficului tehnic si faptul ca presedintele Xi isi indreapta atentia de la sustinerea economica la reforme structurale
  • Impact: Supra-performanta actiunilor chineze se va diminua, iar dolarul SUA pare pregatit sa creasca, alaturi de randamentele americane... (urmand exemplul Chinei)
Urmatorul citat de pe Sinocism.com rezuma bine ceea ce se intampla:

'Vineri, el (presedintele Xi) a prezidat sedinta lunara a Politburo ce a semnalat o schimbare a mixului politic pe termen scurt pentru economie, cat si intensificarea eforturilor in munca de propaganda. Se pare ca mesajul este "acum, ca am stabilizat lucrurile, revenim la evidentierea reformelor structurale in detrimentul stimulentelor". Va trebui sa asteptam si sa vedem cat de real este acest lucru …'

A se vedea Caixing Global, Bloomberg si The South China Morning Post pentru mai multe informatii de context.)

Supra-performanta in China a fost semnificativa de la inceputul anului pana azi (25 aprilie 2019, n.r.).

Sursa: www.indexq.org

Voi furniza mai multe detalii dupa ce voi vorbi cu sursele din China.

Panica legata de politica globala a luat sfarsit... (deocamdata)

Observam o schimbare majora a importantei din partea decidentilor politici globali de la stimulentele de panica la consolidare, ceea ce se confirma acum prin faptul ca cel mai important decident politic global de top - China - face aceasta miscare.

Presedintele XI pare a fi "fericit" cu privire la progres si performanta, iar acum schimba viteza catre consolidare de la ceea ce noi am numit "panica politicii globale" ... acum intram in etapa "stabilizarii false" ... in care decidentii politici trec de la stimulente la pilotul auto. Acest lucru coincide cu semnale foarte importante de divergenta a impulsului in China si, de asemenea, si in pietele din SUA, ceea ce, desigur, ne face sa fim atenti si sa monitorizam si mai indeaproape.

Graficul de mai jos este CSI-300 (China). Noi suntem pe o pozitie lunga pentru China de la inceputul T4 pe baza panicii politicii globale, iar acum trecem la neutru de la foarte supraevaluat. In faza ce urmeaza, la vara, vom observa, cel mai probabil, o performanta plata cu o foarte mica evolutie negativa, cu exceptia, poate, a momentului in care vom primi anuntului "acordului comercial", ceea ce ar trebui sa ofere un pretext pentru obtinerea de profit pentru toate tranzactiile supraevaluate risk-on.

Urmatoarea schimbare majora va avea loc, credem, la finalul verii, la final de iulie/august, cand recentele schimbari de politica se vor manifesta sub forma unor randamente mai mari si un flux de creditare mai mic, dar datele economice se vor imbunatati din acel moment.


Sursa: Bloomberg

Obligatiunile guvernamentale pe 10 ani ale Chinei cresc cu >30 puncte de baza doar in aprilie.

"Stimulentele dispar"…

Exista unele indicii ca randamentele din China au un avans fata de randamentele din SUA (China este contra-ciclica fata de SUA - in avans), ceea ce inseamna ca trebuie sa monitorizam randamentele SUA pe 2 ani si pe 10 ani indeaproape pentru o crestere brusca!

De asemenea, Nasdaq a atins un nou varf ieri, dar, destul de interesant, erau mai multe actiuni care atinsesera minime pe 52 de saptamani decat maxime pe 52 de saptamani!

Ramanem preocupati de nivelul extrem de scazut al volatilitatii ca fiind un indiciu fals al profiturilor pe piata. Exista o oarecare legatura intre curba de SUA si viitoarele niveluri.

In concluzie:
  • Reduceti supraevaluarea in China
  • Sa va asteptati la cresterea USD si a randamentelor SUA din acest moment … DXY @ 97.39 si pe doi ani @2.39 si pe 10 ani @2.59
  • Piata de capitaluri proprii ar trebui sa se plafoneze in timpul verii – riscul real incepe la final de iulie/august atunci cand atat actiunile politice, cat si datele reale vor arata lipsa unei imbunatatiri sau un nivel foarte scazut al acesteia in ceea ce priveste cresterea economica
  • Urmatoarea luna se va numi: falsa stabilizare care, cel mai probabil, va duce in cele din urma la stagflatie, determinand MMT in Q4 atunci cand guvernul national va da un impuls consumului, reducerilor fiscale pentru "a inlocui lipsa de transmitere a Bancii Centrale Europene" dupa un deceniu de dobanzi zero
  • Volatilitatea ar trebui sa inceapa sa creasca de acum - un dolar SUA mai mare, lichiditati mai mici (fata de T4 si T1), plati fiscale personale mai mari in SUA plus cresterea enorma a consumului pietelor emergente si costul energiei fac ca piata sa fie foarte previzibila din punctul nostru de vedere.
Autor: Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank
Sursa: Saxo Bank