CNY e stabil dupa ce SUA acuza China de manipulare

John Hardy
Director strategie FX Saxo Bank

Rezumat: Dupa o zi de marti foarte urata in toate pietele de active, SUA a etichetat China ca fiind manipulatoare de valuta, o miscare ce a declansat un si mai mare curent descendent panicard al apetitului de risc peste noapte, inainte ca Beijingul sa mentina CNY in intervalul de tranzactionare. Acest lucru a calmat considerabil lucrurile pe moment.

Interesul de tranzactionare
  • Exponentierea pozitiilor scurte USDJPY de saptamana trecuta
  • Hedging Delta pentru optiunile call EURUSD
  • Vanzare in lipsa EURCAD cu un stop peste 1.4870
O tinem tot asa sau e timpul unei asumari reciproce a pierderilor?

Sa ne reamintim de unde am pornit si unde am ajuns in ultimele zile de tranzactionare de la ultima intalnire de miercurea trecuta a FOMC. In acea sedinta am putut vedea un Fed care batea oarecum in retragere (Powell pozitionand reducerea impusa de Fed ca o "ajustare de mijloc de ciclu" la inceputul sesiunii de intrebari, nu ca fiind prima dintr-o serie, pentru ca mai apoi sa contrazica totul si alte indrumari in restul conferintei de presa). Pietele de active au trecut rapid peste dezamagire, avand parte de varfuri recente (si, in cazul SUA, de varfuri istorice) si au strans randurile din nou joia trecuta, cand presedintele american Trump brusc a prins pe picior gresit pe toata lumea cu noile tarife impuse importurilor chineze. Apoi am avut parte de reactia Chinei prin incetarea importurilor agricole si, mai important, prin permiterea CNY sa scada si mai mult la nivelul de 7,00 fata de USD.

Pe scurt, reagravarea brusca a conflictului de politica comerciala dintre SUA si China a aruncat piata intr-o bucla si a dus la o extensie grotesca in scadere a randamentelor obligatiunilor globale si alte reactii clasice de tip risk off precum un JPY mai puternic si o ajustare neplacuta in scadere a capitalurilor proprii globale. Indicele american S&P 500 chiar a reusit sa scada violent cu 100 de puncte in doar doua zile. Toate acestea ar putea continua, mai ales daca Beijingul continua sa permita o extindere a intervalelor zilnice de tranzactionare pentru CNY si lasa moneda sa scada agresiv.

Insa pietele opereaza pe baza estimarilor mai mult decat pe baza nivelurilor actuale. USDCNY la nivelul 7.05 este inspaimantator pentru ca pietele se tem ca depasirea pragului de 7.00 risca o evolutie poate catre 7,50 sau chiar mai mult, nu pentru ca 7,05 este dintr-o data mult mai dureros decat 6,95. Daca USDCNY doar isi pierde timpul in acest interval sau doar reuseste sa se retraga incet incet, cu cateva procente, pe un interval mai lung de timp, piata poate incepe sa anticipeze vehementa reactiei. Deci, cel putin pe termen scurt, brusc asumarea pierderilor pune presiune pe toate tranzactiile noi pe pozitii lungi JPY, pozitii lungi obligatiuni, pozitii scurte capitaluri proprii daca conditiile se stabilizeaza brusc, iar pietele se aclimatizeaza la noile niveluri si mai ales daca China se tine de cuvant si doar permite CNY sa ramana in acest nou interval fara o progresie directionala semnificativa in scadere. Riscul acestui scenariu este mai mare acum ca Beijingul nu a marit presiunea prin fixarea agresiva in scadere a CNY.

Brusc, asumarea pierderilor aici este legata de panica cu privire la faptul ca escaladarea conflictului SUA-China se relaxeaza brusc pe masura ce China doar permite ca CNY sa alunece usor in jos fara a genera o panica mai mare. Daca se dovedeste ca acesta e tiparul si apetitul de risc se poate stabiliza, EURCAD a atins un nivel de cotitura interesant si ar putea oferi o cale beta mai scazuta decat cross-urile JPY pentru a tranzactiona intru calmarea situatiei in aceasta situatie pe termen scurt. De asemenea, pretul de actiune s-a refugiat intr-o zona de rezistenta interesanta aproape de limitele inferioare anterioare ale intervalului.

Sursa: Saxo Bank