Intr-o interventie recenta, doamna Norica Nicolai, membru al Parlamentului European, a acuzat lipsa de transparenta a BNR in legatura cu administrarea rezervei internationale a Romaniei, cu deosebire a rezervei de aur. Banca Nationala a Romaniei respinge ferm aceste acuzatii ca fiind complet nefondate.

Rapoartele anuale ale bancii, prezentate public incepand cu anul 1991, au prezentat in detaliu, in capitole separate, situatia rezervelor internationale ale Romanei si, in cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori in aceasta perioada, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internationale ale Romaniei.

Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul Romaniei in iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internationale (pag. 160 - 167). Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operatiunile specifice legate de administrarea rezervei (compozitia valutara, tipurile de operatiuni, limitele de expunere etc.) si modul de realizare a obiectivelor strategice. In acest raport exista si un capitol special despre Evolutia stocului de aur in perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezinta sintetic toate detaliile legate de evolutia rezervei internationale de aur in aceasta perioada.

BNR reaminteste ca transferul partii din rezerva de aur in contul de aur detinut de BNR la Banca Angliei s-a facut in perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea in prealabil a autoritatilor statului (presedintie, guvern, parlament).

In consecinta, a acuza lipsa de transparenta a Bancii Nationale a Romaniei in privinta acestui subiect inseamna pur si simplu ignorarea documentelor oficiale puse in fiecare an la dispozitia autoritatilor statului si publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se gaseste pe site-ul bancii http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx, ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani. Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decat sa le consulte pentru a avea toate raspunsurile la intrebarile pe care le-a ridicat public. Asa cum am mai mentionat cu alte ocazii, tot pe site-ul bancii se gasesc si alte materiale explicative in privinta administrarii rezervei de aur.

BNR face un apel catre toti cei care abordeaza subiecte legate de rezerva internationala a Romaniei sa consulte documentele oficiale al bancii, pentru a avea la dispozitie informatii detaliate in legatura cu aceasta tema. Punerea sub semnul intrebarii a rezervei de aur sau a rezervei internationale a Romaniei nu este doar un semn de ignorare a realitatii, de sfidare a logicii economice si a practicilor prudentiale internationale, ci o forma de raspandire a unor informatii false. BNR este o institutie care face parte din Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) din 2007 si respecta cu strictete toate procedurile internationale de verificare si auditare contabila. In consecinta, situatiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firma de audit international, pe baza standardelor internationale recunoscute. Pe baza acestor verificari si evaluari, BNR isi poate indeplini atributiile prevazute de lege, inclusiv cele de garant al obligatiilor externe ale statului roman si ale convertibilitatii leului care fac posibile platile internationale publice si private ale Romaniei.

In ultimul Raport anual, aferent anului 2017, aceste auditari se gasesc mentionate explicit in Capitolul 16 – Situatiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabila a operatiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din tara si strainatate. Existenta rezervelor internationale, administrarea lor corecta conform standardelor internationale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR si a Romaniei pe plan extern.

Sursa: BNR