Nu mai e o surpriza pentru nimeni ca dobanzile la depozite bancare oferite de bancile din Romania au atins cote minime istorice. Partea proasta, cel putin pentru cei care si-au pus sperantele… investitionale in economii si instrumente derivate din acestea, este ca se se pare ca vor ramane acolo multa vreme: jos. Din cauza acestui context, tot mai multi investitori se indreapta spre sau cocheteaza cu piata de in cautarea unor metode mai eficiente de a plasa economii.

Ce putem face daca dorim sa nu ne mai bazam exclusiv pe depozitele bancare? Un investitor are la dispozitie o gama larga de instrumente financiare, inclusiv instrumente cu un grad scazut de risc, pretabile investitiilor pe termen mai lung, precum fondurile listate (ETF-uri) sau actiuni de la companii globale consacrate (asa zisele "blue chip stocks"), cu evolutii stabile si care in acelasi timp platesc dividende care in timp sporesc capitalul initial investit.

Pasul urmator pentru un investitor incepator il reprezinta gasirea unei institutii financiare de incredere, unde poate sa isi plaseze depozitele avand siguranta fondurilor sale, precum si sa aleaga instrumentele potrivite, conform raportului risc-recompensa asumat. In acelasi timp o platforma de tranzactionare stabila, simplu de utilizat, si cu acces direct pe piata, poate face diferenta intre o tranzactie efectuata cu succes, la timp, si o tranzactie esuata si o oportunitate pierduta.

Platformele Saxo Bank – atat platforma profesionala SaxoTrader2, cat si platforma noua SaxoTraderGO, ofera acces facil si rapid clientilor catre intreaga gama de instrumente oferite spre tranzactionare – peste 40 000, de pe toate bursele majore globale.

Deloc de neglijat este educatia financiara. Foarte multi investitori aleg intre cele doua forme clasice de educatie: autodidact sau academic. Oricare ar fi forma, fara educatie si informare continua riscurile pe care un investitor si le asuma cresc proportional. Saxo Bank ofera in mod gratuit, prin platforma TradingFloor, sfaturi si indrumari investitorilor, odata cu foarte multe analize si comentarii de cea mai buna calitate despre evolutiile financiare, realizate de echipa noastra editoriala de top.

De asemenea, tot in sprijinul investitorilor care doresc sa isi diversifice portofoliile si sunt la inceputul acestui proces, Saxo Bank a dezvoltat conceptul de "social trading", astfel incat investitorii incepatori isi pot exersa intuitia si priceperea copiind modelul traderilor mai experimentati prin simpla comanda… "follow".

Sursa: Saxo Bank, Laurentiu Nedelcu, Manager Central & Eastern Europe