Pesimistii privind USD inca nu-si pot face simtita prezenta

John Hardy
Director Strategie FX, Saxo Bank

Rezumat Pozitiile scurte pentru dolar nu au putut, deocamdata, sa gaseasca un elan suplimentar dupa cifrele scazute de vinerea trecuta cu privire la locurile de munca, pe masura ce randamentele titlurilor de trezorerie sunt din nou in crestere.

Redresarea pietei obligatiunilor de trezorerie americane nu a reusit sa gaseasca combustibil suplimentar dupa raportul foarte slab legat de locurile de munca si, dat fiind ca datele scazute din SUA au determinat o agitatie in plus in cumpararea titlurilor de trezorerie la finalul saptamanii, acesta parand a fi cea mai apropiata cauza a faptului ca USD a terminat saptamana intr-o nota amara, se pare ca titlurile de trezorerie consolidate au relaxat, de asemenea, presiunea asupra dolarului.

AUD si NZD s-au intors, efectiv, fata de dolarul american, iar USDJPY s-a retras din minimele ciclului, dar si pe baza impactului dublu al apetitului de risc inca puternic si al consolidarii randamentelor americane. Primul poate scadea in continuare daca sentimentul de risc scade, in timp ce JPY, cel mai probabil, se va baza, in cea mai mare parte, pe piata obligatiunilor de trezorerie americane.

Vorbind de sentimentul de risc, am inregistrat un adevarat succes, caci nu doar capitalurile proprii americane, ci si cele globale, contribuie la o redresare puternica in frunte cu puternica redresare a Chinei de peste 1% pentru inceputul saptamanii.

Perspectiva mea generala asupra USD este ca va fi incapabil sa sustina o lichidare pana cand Fed furnizeaza, de fapt, suficienta relaxare pentru a impresiona piata - cu alte cuvinte, sa dovedeasca ca ajunge sa fie cu un pas inaintea curbei, deocamdata, cel putin. Acest lucru va fi marcat de noi varfuri in capitalurile proprii americane, piete de capitaluri puternice la nivel global si de o perioada de crestere (cumva usoara) a randamentelor lungi americane.

Zece membri ai Partidului Conservator se lupta pentru sefia partidului in Marea Britanie, si se pare ca Boris Johnson, sustinatorul unui Brexit dur, se afla pe primul loc inaintea primului vot care este programat sa aiba loc chiar azi. El a promis sa reduca impozitele personale si profesionale, dar a evitat in mare parte sa fie in atentia publicului pentru a evita, se spune, sa faca gafe nefericite. Piata nu apreciaza spectacolul general si nesiguranta, iar lira sterlina a ajuns la noi minime fata de euro.

Toata atentia trebuie indreptata catre graficele CNY zilele acestea, caci USDCNY a sarit la cele mai inalte niveluri ale sale din 2019, pentru scurta vreme, inainte de a se restabili in cadrul intervalului anterior peste noapte. Presedintele american Trump a amenintat, in stilul sau incoerent tipic, ca va creste tarifele pentru China imediat daca Xi Jinping nu se va intalni cu el la summit-ul G20 din Osaka, aproape de finalul lunii. China inca mai trebuie sa confirme orice intentie a unei intalniri Trump-Xi in paralel cu summit-ul.

AUDUSD a pierdut toate castigurile, iar noua incercare la nivelul esential, in mod evident, de 0.7000, a fost respinsa. Urmatorul test pentru aceasta pereche va fi odata cu datele de azi legate de locurile de munca din Australia, caci Banca Centrala a Australiei a legat intentiile sale de reducere a dobanzii de forta pietei muncii. Dar poate ca noua amenintare a lui Trump legata de tarife a avut o influenta asupra AUD asupra marjei de aici, caci alti factori sustin AUD, inclusiv o noua redresare brusca a preturilor minereului de fier.

Sursa: Saxo Bank