Petrolul se redreseaza datorita reducerii productiei OPEC+, pretul aurului creste

De Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank

Marfurile au primit un impuls tarziu dupa ce grupul OPEC+ a reusit sa cada de acord asupra unei reduceri decente a productiei; intre timp, aurul a primit o oferta in urma unui raport slab al locurilor de munca din SUA. Atentia generala a pietei s-a concentrat pe razboiul comercial SUA-China si pe perspectiva tot mai probabila a unei incetiniri in SUA.

Marfurile au avut parte, vineri, de un impuls pentru a termina saptamana in crestere dupa ce grupul OPEC+ – in urma a 24 de ore de negocieri - a cazut de acord asupra unei reduceri a productiei suficient de mari pentru a sustine piata. Intre timp, aurul s-a tranzactionat la peste 1,240$/uncie ca reactie la un raport mai slab decat se estimase al statelor de plata non-agricole din SUA.
Pana vineri, piata s-a zbatut, in conditiile ingrijorarilor continue cu privire la impactul economic al razboiului comercial in desfasurare. Bursele americane si globale s-au invartit in cerc din cauza razboiului comercial si a curbei randamentului care se aplatizeaza si care creste riscul unei incetiniri in SUA.

In timp ce piata dobanzilor era ocupata sa evalueze riscul unor cresteri ulterioare ale dobanzilor in SUA in 2019, presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a livrat o evaluare de crestere a economiei, spunand la Washington ca "conomia noastra performeaza foarte bine in general, in prezent, cu o puternica tendinta de generare a locurilor de munca si cu salarii care cresc progresiv".

Aceasta, inainte ca raportul lunar pentru locuri de munca pe luna noiembrie sa semnaleze o crestere mai mica decat se estimase a noilor locuri de munca, in timp ce castigurile pe ora au ramas neschimbate, la 3,1%.

Tarifele presedintelui Trump inca nu au avut un impact pozitiv asupra comertului american fata de restul lumii, iar deficitul pe luna octombrie a crescut la 55,5 miliarde de dolari, un maxim pe 10 ani, mai ales datorita importurilor record din China si exporturilor mai scazute din cauza dolarului mai puternic si a nesigurantei generata de razboiul comercial. Intre timp, indicele ISM pentru industria non-manufacturiera a crescut la cel mai puternic nivel al sau din 1997 incoace (media pe trei luni) inainte de numarul usor dezamagitor al locurilor de munca.

Indicele Bloomberg Commodity s-a tranzactionat pentru a doua saptamana cu castiguri pentru titei, metale pretioase si grane, compensand pierderile suferite de gazele naturale si unele metale industriale.

Toata saptamana, atentia a fost concentrata asupra summit-ului OPEC si non-OPEC de la Viena. Doar acum cateva luni ne-am fi asteptat ca aceste intalniri sa reprezinte o celebrare a succesului grupului in cresterea preturilor petrolului. In schimb, la fel ca in 2016, cartelul si prietenii sai au fost din nou fortati sa ajunga la un compromis dureros pentru oprirea colapsului care a dus la o scadere de 30% a pretului de la inceputul lunii octombrie.

Dupa doua zile de discutii intense, grupul OPEC+ a anuntat o reducere combinata de 1,2 milioane de barili/zi. Decizia a venit ca o usurare pentru piata care se temea de o reducere nu mai mare de 1 milion b/zi. S-a temut ca Arabia Saudita, la presiunea presedintelui Trump de a produce si dupa asasinarea lui Khashoggi la, nu s-ar lupta sa vina cu o reducere suficient de mare pentru a satisface piata. In final, au reusit sa ajunga la un prag inferior pentru piata, care a reactionat prin cresterea titeiului Brent cu peste 5% in urma anuntului.

Brent a reusit sa stabileasca o oarecare sustinere dupa ce aproape ca a dat inapoi jumatate din castigurile adunate dupa minimul din 2016. Credem ca reducerea de 1,2 milioane de barili/zi ar trebui sa furnizeze o sustinere solida. Eliminarea in continuare a barililor iranieni in lunile urmatoare, in combinatie cu potentiala reducere a cresterii productiei americane ca reactie la colapsul recent, ar putea duce la revenirea titeiului Brent inapoi catre 70$/b in saptamanile ce vin.

La fel ca in 2014, cand preturile s-au prabusit, impactul continuu a productiei americane in crestere este cel care pune presiune pe OPEC si Rusia. In ultimul an, productia a crescut cu peste 2 milioane de b/zi; saptamana trecuta acest lucru a avut ca rezultat faptul ca SUA a devenit exportator net de titei si produse petroliere pentru prima data in 75 de ani.

Desi nu se preconizeaza ca acest lucru va deveni o regula inca, faptul subliniaza schimbarea continua pe care a adus-o revolutia petrolului de sist american in ultimul deceniu.

Aurul se indrepta spre cea mai buna performanta saptamanala a sa din august incoace, caci s-a tranzactionat peste pragul anterior de rezistenta la 1,240$/uncie. Sustinerea a venit din partea unui raport slab al locurilor de munca pentru luna noiembrie, nesiguranta continua a comertului, rotatiile burselor, randamentele mai scazute ale obligatiunilor si reducerea estimarilor de crestere a dobanzii in 2019.

Colapsul de 30% al preturilor titeiului de la inceputul lunii octombrie incoace a ajutat la eliminarea intrucatva a presiunii inflationiste si, cu aceasta, a nevoii unor rate mult mai mari pe termen scurt in SUA. Saptamana trecuta, presedintele Fed a spus ca Fed se apropie de ceea ce percepe ca fiind o rata neutra, adica nici prea limitata, nici prea relaxata. Reactia la aceasta declaratie a fost o reducere continua a asteptarii pietei pentru viitoare cresteri ale dobanzii.

O sustinere suplimentara pentru aur a venit sub forma reintaririi obligatiunilor si mai ales a aplatizarii accelerate a curbei de - ceva ce in trecut a semnalat un risc tot mai mare de incetinire economica in SUA.

Marja de doi pana la 10 ani, urmarita indeaproape ca potential indicator al unei recesiuni in dezvoltare, s-a aplatizat la doar 12 puncte de baza, in principiu determinata de o scadere a randamentelor americane pe 10 ani la un minim pe trei luni de 2,88%. In final, dolarul usor mai slab - mai ales fata de yuanul chinez - a fost o sursa suplimentara de sustinere, in particular data fiind corelatia ridicata dintre aur si aceasta valuta in ultimele luni.

Tendinta pozitiva a aurului ce s-a stabilit dupa ce a atins un punct minim in august si in urma depasirii varfului pe octombrie poate acum sa atraga acoperire prin pozitii scurte a din partea fondurilor speculative care detin o pozitie net-scurta din iulie incoace. Inversarea acesteia si revenirea la o pozitie lunga, daca conditiile din afara pietei o permit, ar putea ajuta la declansarea unei extinderi catre urmatoarele niveluri de rezistenta la 1,262$/uncie si, poate, pana la 1,286$/uncie.

Sursa: Saxo Bank