In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 27 august 2019 Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic monede din aur si alama pentru colectionare si va pune in circulatie o moneda din alama, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Intregitorul. Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt urmatoarele:

Caracteristici tehnice Monede pentru colectionare Moneda pentru circulatie
Metal/Valoare nominala aur/500 lei alama (Cu80Zn15Ni5)/50 bani alama (Cu80Zn15Ni5)/50 bani
Titlu 999‰ - -
Forma rotunda rotunda rotunda
Diametru 35 mm 23,75 mm 23,75 mm
Greutate 31,103 g 6,1 g 6,1 g
Grosime la chenar - 1,9 mm 1,9 mm
Calitate proof proof necirculata
Cant neted inscriptionat cu "ROMANIA" de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte inscriptionat cu "ROMANIA" de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte

Aversul monedei din aur prezinta imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I si a reginei Maria in Transilvania unita cu Tara, respectiv la Oradea, in data de 23 mai 1919, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "500 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".

Aversul monedei din alama pentru colectionare
prezinta imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I si a reginei Maria in Transilvania unita cu Tara, respectiv la Oradea, in data de 23 mai 1919, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei, anul de emisiune "2019" si litera "N" intr-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.

Aversul monedei din alama pentru circulatie
prezinta imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I si a reginei Maria in Transilvania unita cu Tara, respectiv la Oradea, in data de 23 mai 1919, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".

Reversul comun tuturor monedelor
prezinta portretul regelui Ferdinand I si inscriptiile in arc de cerc "FERDINAND I" si "INTREGITORUL". Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt:
  • 500 de bucati pentru moneda din aur;
  • 50.000 de bucati pentru moneda din alama pentru colectionare;
  • 5.000.000 de bucati pentru moneda din alama pentru circulatie.
Preturile de vanzare sunt:
  • 9.340,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare;
  • 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama de 50 bani pentru colectionare.
Monedele din aur, monedele din alama pentru colectionare si monedele de circulatie, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Intregitorul, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a monedelor din aur si a monedelor din alama pentru colectionare, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Intregitorul, se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. Punerea in circulatie a monedelor de circulatie, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Intregitorul, se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Sursa: BNR