In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 14 martie 2016, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint si din tombac cuprat) sunt urmatoarele:

Valoare nominala

100 lei

10 lei

1 leu

Metal

aur

argint

tombac cuprat

Titlu

900‰

999‰

-

Forma

rotunda

rotunda

rotunda

Diametru

21 mm

37 mm

37 mm

Greutate

6,452 g

31,103 g

23,5 g

Calitate

proof

proof

proof

Cant

zimtat

zimtat

zimtat

Aversul monedei din aur reda imaginea zeitei Minerva de pe emblema Academiei Romane, suprapusa peste frontonul sediului Academiei din Bucuresti si peste aula din incinta acestuia, stema Romaniei, inscriptia "ROMANIA", valoarea nominala "100 LEI" si anul de emisiune "2016".

Aversul monedei din argint reda imaginea zeitei Minerva de pe emblema Academiei Romane, suprapusa peste frontonul sediului Academiei din Bucuresti si peste aula din incinta acestuia, stema Romaniei, inscriptia "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI" si anul de emisiune "2016".

Aversul monedei din tombac cuprat reda imaginea zeitei Minerva de pe emblema Academiei Romane, suprapusa peste frontonul sediului Academiei din Bucuresti si peste aula din incinta acestuia, stema Romaniei, inscriptia "ROMANIA", valoarea nominala "1 LEU" si anul de emisiune "2016".

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretele membrilor fondatori ai Societatii Academice Romane si inscriptiile "ACADEMIA ROMANA" si "150 DE ANI DE LA INFIINTARE".

Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.

Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de:
  • 150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat);
  • 200 monede din argint.
Preturile de vanzare sunt:
  • 1.970,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare;
  • 330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Sursa: Comunicat BNR