In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 28 octombrie 2019, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic monede din aur si alama pentru colectionare si va pune in circulatie o moneda din alama, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regina Maria.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt urmatoarele:

Caracteristici tehnice Monede pentru colectionare Moneda pentru circulatie
Metal/Valoare nominala aur/500 lei alama (Cu80Zn15Ni5)/50 bani alama (Cu80Zn15Ni5)/50 bani
Titlu 999‰ - -
Forma rotunda rotunda rotunda
Diametru 35 mm 23,75 mm 23,75 mm
Greutate 31,103 g 6,1 g 6,1 g
Grosime la chenar - 1,9 mm 1,9 mm
Calitate proof proof necirculata
Cant neted inscriptionat cu "ROMANIA" de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte inscriptionat cu "ROMANIA" de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte

Aversul monedei din aur
ii prezinta pe regele Ferdinand I si regina Maria vizitand trupele romane pe front; inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "500 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".

Aversul monedei din alama pentru colectionare
ii prezinta pe regele Ferdinand I si regina Maria vizitand trupele romane pe front; inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei, anul de emisiune "2019" si litera "N" intr-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.

Aversul monedei din alama pentru circulatie
ii prezinta pe regele Ferdinand I si regina Maria vizitand trupele romane pe front; inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "50 BANI", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".

Reversul comun tuturor monedelor
prezinta portretul reginei Maria si inscriptia in arc de cerc "REGINA MARIA".

Tirajele sunt:
  • 500 de bucati pentru moneda din aur;
  • 50.000 de bucati pentru moneda din alama pentru colectionare;
  • 5.000.000 de bucati pentru moneda din alama pentru circulatie.
Preturile de vanzare sunt:
  • 9.550,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare;
  • 9,50 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama de 50 bani pentru colectionare.
Monedele din aur, monedele din alama pentru colectionare si monedele de circulatie, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regina Maria, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a monedelor din aur si a monedelor din alama pentru colectionare, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regina Maria, se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. Punerea in circulatie a monedelor de circulatie, cu tema Desavarsirea Marii Uniri – Regina Maria, se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Sursa: BNR