Energia se alatura metalelor in pierderea saptamanala record
de Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank

Marfurile s-au tranzactionat in scadere pentru a treia saptamana consecutiva, metalele, atat cele industriale, cat si cele pretioase, cat si produsele agricole de baza, fiind cele afectate de vanzarea de catre investitori. De asemenea, energia a dat semne de scadere, titeiul, asa cum s-a subliniat saptamana trecuta, fiind afectat de vanzarea tehnica in ciuda faptului ca stirile erau in mare parte favorabile pretului.

In afara cresterii recente a dolarului, care a redus cererea pentru metale in ultima parte a lunii aprilie, scaderea activitatii de productie atat in SUA, cat si in China, a fost cea care a afectat cel mai mult marfurile dependente de crestere, precum cuprul (conductor de caldura si electricitate) si paladiu (convertoare catalitice).

Scaderea indicelui de productie US ISM pe aprilie a fost in mod special agresiva, aceasta atingand cel mai scazut nivel din octombrie 2016 incoace. La 52,8, acesta ramane in teritoriu expansionist, peste 50, dar scaderile ample ale comenzilor noi, ale comenzilor noi de export si productie, subliniaza riscul unei scaderi si mai mari.

Pretul carnii de porc la Chicago si-a reluat redresarea, dat fiind posibilul risc al unei reduceri a efectivului din cauza febrei porcine africane in China, ceea ce a crescut cererea pentru exporturile americane. Amploarea reducerii in China a fost stabilita la 134 de milioane de capete de catre Departamentul pentru Agricultura al SUA, echivalentul intregii productii anuale a SUA. In afara impactului negativ asupra preturilor in crestere la carne, o reducere de o asemenea amploare va avea si un impact negativ asupra cererii pentru nutret precum porumb si mai ales soia, care a atins un minim pe sase luni in timpul saptamanii.

In afara principiilor fundamentale care ajuta la determinarea directiei pe termen lung a marfurilor, speculatorii detin o mare influenta asupra evolutiei pe termen scurt a preturilor. Tabelul de mai jos arata cum fondurile de acoperire, masurate in numarul contractelor futures, sunt pozitionate in principalele piete futures. Tabelul, care se bazeaza pe date din raportul Commitments of Traders, este publicat in fiecare vineri de catre Comisia pentru tranzactii cu contracte futures pe marfuri din SUA, datele acoperind saptamana pana martea anterioara.

Ultimul raport a aratat cum fondurile de acoperire s-au concentrat tot mai mult pe energie si efective de animale pentru profit, in timp ce pozitiile nete scurte au crescut pentru toate metalele, metalele din grupa platinei reprezentand exceptia. Cu toate acestea, o mare parte a vanzarilor se concentreaza in continuare pe cereale si produsele agricole de baza precum zaharul si cafeaua.

Fermierii americani se chinuie in prezent cu stocuri prea mari ramase din ultimii cativa ani de productie ridicata. Pana acum, prognoza meteo de primavara nu a facut prea multe pentru a reduce perspectiva pentru sezonul viitor, in ciuda faptului ca ploile puternice si vremea rece au intarziat plantarea. Aceste evolutii, alaturi de razboiul comercial SUA-China si scaderea ante mentionata a cererii chineze, au ajutat toate la vanzari la nivel semnificativ de mare in tot sectorul.

Merita retinut faptul ca fondurile de acoperire sunt foarte disciplinate cand vine vorba de mentinerea si extinderea pozitiilor - lungi sau scurte - in timp ce impulsul sustine directia. Acestea sunt, totusi, primele care fac o miscare atunci cand perspectiva tehnica si/sau cea fundamentala se schimba. Acest lucru inseamna ca, odata ce directia pietei se schimba, fondurile de acoperire sunt deseori cele care detin pozitiile cele mai mari posibil nesigure fie la maxime, sau la minime. Aceste situatii au dus la folosirea de catre unele persoane a termenului "bani pierduti", dar nu trebuie sa uitam ca abordarea disciplinata a acestor fata de tranzactionare le aduce beneficii in perioadele dintre aceste schimbari majore de directie.

Traderii vor urmari rapoartele saptamanale legate de evolutia plantarilor din SUA, publicate lunea dupa inchiderea de la Chicago. Orice intarziere a plantarii porumbului si graului poate duce la plantarea, mai tarziu, pe o suprafata tot mai mare de teren, a boabelor de soia. In plus, USDA va publica raportul lunar de estimare a cererii si ofertei pe 10 mai.

Soia ramane afectata de incetinirea brusca, legata de razboiul comercial, a cererii chineze. Colac peste pupaza, acum exista posibilitatea ca un acord comercial sa nu stimuleze cererea data fiind deteriorarea perspectivei pentru cumparatorii chinezi de nutret.

Combinatia dintre lunile de cumparare speculativa a titeiului si semnalul de vanzare din graficele saptamanale pentru titei a ajutat la declansarea primei inversari saptamanale din ultimele sase. Principiile fundamentale mai limitative determinate de multiple intreruperi voluntare si involuntare (din Venezuela, Iran si acum si din Rusia ca urmare a scandalului contaminarii conductelor) a deschis calea, insa, catre vanzare, traderii reactionand la actiunea de pret tehnica negativa.

Scutirile SUA acordate celor opt cumparatori de titei iranian in noiembrie anul trecut au expirat in aceasta saptamana, dar piata a concluzionat ca Washingtonul se va lupta sa aduca exporturile iraniene la zero. Intre timp, estimarile pentru productia de titei american au atins un nou record de 12,3 milioane de barili/zi, o uimitoare crestere de 1,7 milioane b/zi de la an la an, in timp ce rezervele au sarit la 471 milioane de barili, un maxim pe 21 de luni.

Dat fiind ca este putin probabil ca Arabia Saudita sa ofere barili suplimentari inainte de a fi necesar, riscurile pe termen lung inca indica preturi mai mari. Cu toate acestea, pe termen scurt, lupta dintre principiile fundamentale puternice de sustinere si deteriorarea pe termen scurt a perspectivei tehnice va reprezenta punctul central al atentiei. O scadere sub media mobila pe 200 de zile pentru titeiul WTI la 61,5$/b ar putea determina ca piata sa vizeze primul nivel de retrasare major la 57,3$/b. Daca este atins, nivelul ar reflecta doar o mica corectie din cadrul unei puternice evolutii in crestere.

Cuprul a scazut cu peste 3% pe saptamana pentru a inregistra cea mai mare scadere saptamanala din noiembrie incoace. Pretul a atins un minim pe 10 saptamani de 2.772$/livre, aproape de media sa mobila pe 200 de zile inainte de a gasi sustinere dupa ce Codelco din Chile (cel mai mare producator din lume) a spus ca cererea era mare. Prognoza pentru rezerve limitate, evolutia continua catre electrificare, cat si proiectele de infrastructura ofera, cel mai probabil, sustinere pe termen lung pentru cupru. Pe termen scurt, insa, atentia se va concentra in principiu pe gasirea sustinerii, 2.717$ reprezentand momentul cheie definitoriu.

Nu a fost o saptamana buna nici pentru aur, metalul nu a reusit sa profite de performanta relativ buna din saptamana anterioara cand a reusit sa se redreseze in ciuda obstacolelor aduse de un dolar mai puternic si de faptul ca capitalurile proprii americane s-au tranzactionat la niveluri record. Redresarea cu acoperire scurta ce a urmat primei incercari esuate de a trece sub pragul de 1,275$/uncie a fost inversata pe masura ce cresterea dolarului a revenit, iar ultima sedinta a FOMC s-a dovedit a fi mai putin neutra decat se estimase.
Piata a estimat cel putin o reducere a ratei in 2019. Insa, in loc de a intretine aceasta idee, presedintele Powell al Rezervei Federale a parut mai optimist la ultimele sedinte ale bancii centrale, dand semnale investitorilor ca Fed nu este pregatita sa devina categoric neutra inca.

La fel cum, surprinzator, PIB-ul mare pe T1 de vinerea trecuta a impins aurul in sus, acelasi lucru s-a intamplat ca urmare a raportului lunar al locurilor de munca din SUA care s-a dovedit a fi, de asemenea, de partea cresterii. Ambele semnaleaza ca interesul de vanzare ramane estompat si, deocamdata, indica spre o consolidare continua, un dolar si/sau actiuni in scadere fiind necesare pentru a atrage o noua cerere pentru active sigure si diversificare.

Sursa: Saxo Bank