Riscurile din pietele emergente sunt in crestere deoarece nu putem gasi un impuls pentru USD

John J Hardy
Director Strategie FX la Saxo Bank

Rezumat: Euro este blocat la nivel neutru din cauza paraliziei politice, a ingrijorarilor comerciale si a cresterii randamentelor din Italia, crestere determinata de retorica din ultima vreme a ministrului de interne Matteo Salvini. EURJPY contempla minimele ciclului pe masura ce randamentele de baza UE au ajuns la fund, in timp ce riscurile din pietele emergente incep sa creasca.

Usurarea initiala ca partidele populiste nu au reusit sa avanseze atat de mult in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European precum se temeau partidele principale a dus la o ingrijorare generala legata de faptul ca lipsa unei majoritati clare la centru ar putea duce la o paralizie politica - ceea ce a fost mereu o vulnerabilitate UE. Euro este poate oferit la limita, pe baza incertitudinii legate de gradul pana la care UE poate numi conducerea necesara pentru ca UE sa-si preintampine dificultatile existentiale in ciclul urmator.

Presedintele Frantei, Macron, tinteste catre un vizionar pro-european ca presedinte al Comisiei Europene (care sa-l inlocuiasca pe Juncker) care sa poata cladi o majoritate in liniile de partid si este in mod clar impotriva "Spitzenkandidat"-ului german Manfred Weber, care este in continuare puternic sustinut de Germania si care este liderul celui mai mare partid al Parlamentului UE, EPP de centru-dreapta.

In Italia, Salvini vorbeste despre reduceri fiscale si critica aspru regulile de buget ale UE, ceea ce a dus la revenirea in crestere a randamentelor BTP din Italia dupa o reactie initiala de sustinere, de ieri din prima parte a zilei, la rezultatele alegerilor. EURJPY pare a fi de preferat pentru tranzactionarea unui euro in scadere, cata vreme randamentele obligatiunilor raman scazute (ieri, titlurile germane pe 10 ani au inchis la cel mai scazut nivel al ciclului la -14 puncte de baza, la doar cateva puncte de baza peste minimul record din 2016).

In sfarsit, un alt unghi al riscului pentru UE este acela al unei discutii asupra politicii comerciale a automobilelor cu SUA, riscurile escaladand acum ca UE a trasat o linie rosie prin faptul ca a refuzat sa permita orice regim de cote. O reactie dura / mesaj pe Twitter din partea presedintelui SUA ar putea inrautati si mai mult situatia.

Riscurile din pietele emergente sunt din nou in crestere

Se observa o crestere mai notabila a marjelor pietelor emergente, desi acestea raman modeste in comparatie cu episodul din T4, o evolutie care este in acord cu scaderea generala din pietele de capitaluri proprii din pietele emergente si cu preocuparile legate de cresterea globala. Veriga slaba este Turcia, unde guvernul face un ultim efort disperat de a-si consolida apararea monedei si indica riscul unui eventual control al capitalului. Turcia cere acum bancilor sa creasca rezervele FX si decreta ca fondurile de pensii sa plaseze 10% din in piata de capitaluri proprii turca si 25% in titlurile guvernamentale turce. Preturile swapurilor pe riscul de turce (CDS) (asigurare pe datoria suverana turca) au revenit la peste 515 in ultimele zile, cu doar 60 de puncte sub cele mai rele niveluri din timpul crizei lirei de vara trecuta.

EURJPY pare din nou greoi si ar putea sa scada si mai mult daca sentimentul de risc ramane scazut, iar randamentele europene scad si mai mult, titlurile germane indreptandu-se catre minime istorice. Evolutia negativa pare mai degraba deschisa aici, cu cateva ancore de scadere in afara minimului fostului ciclu major de 110.

Sursa: Saxo Bank