Piata de din Romania a fost caracterizata, pe parcursul anului trecut, de un regim redus de volatilitate, cu exceptia unor episoade temporare, in care volatilitatea zilnica a indicelui BET a crescut semnificativ, in special la sfarsitul lunilor ianuarie-februarie 2016 (datorita turbulentelor existente pe pietele financiare din China), si la sfarsitul lunii iunie (pe fondul asteptarii rezultatelor referendumului din Marea Britanie).

Indicii burselor internationale au inregistrat evolutii pozitive in ultimul trimestru al anului 2016, revenind dupa scaderile consemnate la inceputul anului trecut. Dintre indicii de actiuni analizati ai burselor externe, cea mai importanta scadere la 12 luni a fost inregistrata de FTSE MIB (-10,20%). Cu exceptia indicelui mentionat anterior si a indicilor ISEQ (-4,95%) si IBEX (-3,01%), restul indicilor au inregistrat evolutii pozitive pe parcursul anului 2016. Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat cresteri mai reduse pe termen lung (12 luni) intre 0,19% si 9,70%. Cea mai semnificativa scadere la 12 luni se constata in cazul indicelui BET-NG (-2,97%), urmat de BET-FI (-1,87%).

Valoarea totala a tranzactiilor derulate la BVB a scazut fata de anul 2015 cu aproximativ 7,45%, atingand valoarea de 11,25 miliarde lei. In acelasi timp, numarul tranzactiilor derulate s-a diminuat cu aproximativ 3,98%. Scaderea remarcata a fost influentata de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzactiile cu unitati de fond (valoarea tranzactionata a scazut cu aproximativ 46,86%) si pentru tranzactiile cu obligatiuni (valoarea tranzactionata a scazut cu aproximativ 79,83%). Cea mai semnificativa crestere a valorii tranzactiilor se remarca in cadrul tranzactiilor cu titluri de stat, a caror valoare totala tranzactionata in anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent. Cresterea valorii tranzactiilor cu titluri de stat a fost determinata de emisiunea de titluri de stat, din luna august, adresata persoanelor fizice, prin care Ministerul Finantelor Publice a atras de la populatie o suma totala de 735,2 milioane lei. De asemenea, se constata faptul ca actiunile raman in continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzactiilor cu actiuni inregistrand nivelul de aproximativ 9,47 milioane lei, 84,13% din totalul valorii tranzactiilor derulate la BVB in anul 2016.

In cursul anului 2016, in clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piata principala, actiuni) pe primul loc se situeaza Banca Transilvania (TLV), care detine o pondere de circa 24,73% din valoarea totala tranzactionata in intervalul mentionat. Pe pozitiile urmatoare in acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Société Générale (BRD) si Electrica (EL). De asemenea, in cadrul acestui clasament se remarca si cele cinci societati de financiare. Astfel, sectorul bancar si cel energetic sunt cel mai bine reprezentate in topul lichiditatii bursiere.

Capitalizarea BVB a inregistrat, anul trecut, cel mai ridicat nivel in luna decembrie, atingand maximul de aproximativ 148,30 miliarde lei, iar cel mai scazut nivel a fost inregistrat in luna iunie, atunci cand capitalizarea bursiera a ajuns la minimul de aproximativ 114,87 miliarde lei.

Intermediari

La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, un numar de 38 de intermediari isi desfasurau activitatea pe pietele reglementate din Romania, dintre care 31 de entitati locale autorizate de ASF si 7 entitati autorizate in alte state membre UE. Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) au fost cei mai activi intermediari pe pietele la vedere (reglementate si ATS), valoarea tranzactionata de acestea fiind de aproximativ 7,8 milioane lei. Intermediarii locali (SSIF si institutiile de credit) au realizat aproximativ 70% din valoarea totala a tranzactiilor. Dintre intermediarii autorizati in alte state membre UE care au efectuat tranzactii pe pietele la vedere, cele mai active au fost firmele de , acestea cumuland o cota de piata de 29%.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate de primii 10 intermediari reprezinta 84,8% din totalul valorii intermediate in anul 2016. Dintre acestea, 5 sunt Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF),
3 sunt institutii de locale si 2 sunt firme de autorizate intr-un alt stat membru UE.

Organisme de Plasament Colectiv


Valoarea totala a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale, la sfarsitul anului 2016, a fost cu circa 0,4% mai mare fata de nivelul consemnat la finele lunii decembrie 2015, atingand un nivel de 41,44 miliarde lei.

O analiza pe categorii de organisme de plasament colectiv arata ca in cazul fondurilor deschise de (FDI) a continuat dinamica pozitiva manifestata pe parcursul trimestrelor si anilor anteriori, fiind categoria de OPC cu cea mai semnificativa contributie la evolutia activelor totale. Si in cazul fondurilor inchise de (FII) se constata o crestere a activelor totale fata de sfarsitul anului precedent, dupa ce pe parcursul ultimelor trimestre cateva dintre acestea au devenit deschise, ceea ce a condus la scaderea activelor acestei categorii de OPC-uri.

Evolutia activelor totale pe categorii de OPC

La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, activele cumulate ale fondurilor deschise de detineau o pondere de aproximativ 53% in totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu finele lunii decembrie a anului anterior, cand activele FDI reprezentau circa 51%. Se confirma tendinta de crestere a industriei de deschise de din Romania ca pondere in total active ale OPC sustinuta de evolutia pozitiva a activelor aferente acestei industrii, concomitent cu scaderea activelor SIF-urilor si Fondului Proprietatea.

Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt orientate preponderent catre instrumentele cu venit fix, in vreme ce SIF, FP si FII au o orientare dominanta catre plasamentele in actiuni.

Sursa: ASF