Macro Update: Razboiul comercial fata in fata cu redresarea

Christopher Dembik
Director Analiza macroeconomica la Saxo Bank & CASE Fellow

La inceputul acestui an, parerea majoritara estima o redresare in V pe parcursul celei de-a doua jumatati a anului. Cele mai recente date economice, insa, descriu o imagine foarte diferita. Riscurile pentru crestere sunt tot mai mari, iar aceasta tendinta era deja instalata inainte ca negocierile razboiului comercial sa esueze atat de brutal. Acest lucru va poate oferi o idee in legatura cu ceea ce urmeaza in viitoarele cateva trimestre daca razboiul comercial se inrautateste si SUA decide sa implementeze tarifele cu 25% mai mari pe restul de importuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.

Actuala imagine macro globala este ingrijoratoare:
  • Nicio veste despre redresarea din Asia
  • O incetinire in China, ramasite din 2016
  • Date economice negative incep sa apara ici si colo in SUA
  • Europa nu este imuna la razboiul comercial
Cele mai recente date de export asiatice publicate in ultimele zile confirma faptul ca mai e ceva in desfasurare in afara de impactul Anului Nou Lunar in regiunea Asia-Pacific. Datele din aprilie indica faptul ca incetinirea a continuat in cele mai importante tari exportatoare si, pe baza exporturilor din mai ale Coreei de Sud, chiar se inrautateste. Aceasta este consecinta clara atat a razboiului comercial, cat si a impulsului mai scazut al cresterii. Deocamdata nu exista un castigator de pe urma razboiului comercial, contractia in exporturi este raspandita in toata Asia.

In aprilie, exporturile japoneze au fost la -2,4% de la an la an, in declin pentru a cincea luna consecutiv. Exporturile taiwaneze pentru aceeasi luna s-au aflat din nou in contractie, la -3,7% de la an la an. Aceasta e o cifra mai buna decat cea estimata de piata (-6,4%), dar, asa cum stim cu totii, cu un punct nu se face o tendinta. Cel mai probabil lucrurile se vor inrautati in luna mai. Ministrul economiei se astepta ca exporturile de la an la an sa fie intre -7,6% si -10%.

Exporturile thailandeze pentru aprilie au fost in scadere cu 2,6% – a doua luna consecutiva de scadere, exporturile scazand in cinci din ultimele sase luni. Exporturile sud coreene din primele 20 de zile din mai au fost in scadere 11,7% de la an la an, iar exporturile catre China au scazut la -15,9%. Uitandu-ne la sectorul semiconductorilor, care ne ofera o imagine mai ampla a starii economiei globale, lucrurile stau chiar mai rau, exporturile fiind in scadere 33,0% fata de 13,5% in aprilie.

Uitandu-ne la datele din China, evolutia ne aminteste mult de cea din 2016 - un alt an cu crestere si exporturi mai slabe. Comparatia este interesanta deoarece sugereaza ca perspectiva nu este asa de rea precum s-ar crede. Vanzarile retail si auto sunt mult mai slabe de aceasta data, indicand o cerere locala scazuta, dar productia industriala, utilizarea capacitatii si indicatorii de incredere sunt mai buni. In ceea ce privesc exporturile, tendinta este negativa, dar nu e mai rea decat in 2016.

Asa cum s-a intamplat si in 2016, sectorul de stat a inceput sa aiba rol de amortizor de soc, ponderea investitiilor statului crescand pentru a compensa decelerarea investitiilor private. Este probabil ca aceasta tendinta sa devina mai clara pe masura ce razboiul comercial se intensifica.

In opinia noastra, SUA sunt mult mai vulnerabile la consecintele razboiului comercial din cauza constrangerilor politice. PIB-ul american pe T1 a fost foarte puternic, dar a ascuns unele surprize economice negative. Impulsul de crestere a derivat in mare parte din cresterea rezervelor, ceea ce nu reprezinta un semn al unei economii incredibil de dinamice. In ultimele cateva luni, datele negative au tot aparut ici si colo: productia industriala de la an la an a scazut in ultimele cinci luni, vanzarile retail sunt slabe din cauza contractiei vanzarilor auto, iar indicatorul principal OECD a revenit la nivelul din toamna 2009, in mijlocul marii crize financiare.

Mai mult, exista riscul ca administratia Trump sa creasca tarifele pentru importurile din Lista 4 din China. Acest lucru ar sterge complet beneficiile reducerilor fiscale pentru consumatorii americani, ceea ce genereaza un risc puternic pentru perspectiva economica.

Uitandu-ne la datele cele mai recente, Europa nu este, contrar parerii generale, imuna la razboiul comercial. Cresterea mai mica a comertului global este in continuare o amenintare tot mai mare pentru Germania caci cele mai recente date confirma o contractie a comenzilor noi si indicele IFO al increderii in afaceri se afla la 97,9 de la 99,2. Estimarile erau plafonate la 95,3, ceea ce nu este, de asemenea, nu semn foarte pozitiv.

Divergenta dintre sectorul serviciilor, care este inca puternic datorita cererii locale rezistente, si sectorul productiei care este expus la mediul extern va ramane, cel mai probabil, mare in lunile urmatoare, ceea ce pune si mai multa presiune asupra economiei. Cererea locala este, intr-adevar, rezistenta, consumul atingand cea mai mare contributie la cresterea PIB-ului german pe T1 din ultimii 12 ani, dar norii se aduna. Optimismul consumatorilor, masurat de un studiu GfK, scade, ajungand la doar 6,1% in aprilie fata de 37,4% in aprilie 2018 – o schimbare destul de mare in 12 luni! Cifrele viitoare ar putea fi chiar si mai mici pe masura ce impactul razboiului comercial este resimtit.

Acesta este scenariul nostru macro central:
  • Cresterea globala este sortita unei scaderi in trimestrele urmatoare, cu mai multe riscuri pentru crestere in SUA decat in China datorita constrangerilor politice.
  • Cel mai probabil, China are o pozitie de tipul „sa asteptam si sa vedem” si va face tot ce poate sa atenueze efectele negative ale razboiului comercial, inclusiv stimularea aditionala a consumului si a cheltuielilor in infrastructura si asigurarea unor cantitati suficiente de lichiditate in economie.
  • Tarile cu piete emergente si Asia si cele mai expuse unei evolutii negative imediate, ceea ce va duce la o scadere mare a investitiilor, o profitabilitate mai mica si reduceri de costuri.
  • Eurozona nu este imuna la actuala incetinire, dar ar putea rezista mai mult datorita consumului privat puternic din economiile mari.

Sursa: Saxo Bank