Analiza marfuri: Numaratoarea inversa pana la confruntarea 'G2'

de Ole Hanesn, director strategie marfuri, Saxo Bank

A fost o saptamana mai scurta datorita vacantei de Ziua Recunostintei din SUA si s-a dovedit a fi o noua perioada foarte dificila pentru marfuri. Scaderea continua in cazul titeiului si al produselor, cat si in agricultura, a supra-compensat mica redresare a cererii pentru metale pretioase. Aceste evolutii au determinat ca indicele Bloomberg Commodity sa ajunga spre cea mai mare pierdere saptamanala a sa din ultimele 5 luni si la cea mai slaba inchidere din ultimele 15 luni.

Pietele globale se ingrijoreaza in continuare cu privire la nesiguranta legata de razboiul comercial SUA-China si de impactul acestuia asupra cresterii si cererii globale alaturi de o schimbare dramatica a perspectivei pe termen scurt pentru titei.

Saptamana aceasta incepe numaratoarea inversa pana la confruntarea dintre presedintele Trump si liderul chinez Xi Jinping, acestia intalnindu-se la summit-ul Grupului celor 20 in Argentina, in perioada 30 noiembrie - 1 decembrie. Nesiguranta declansata de un razboi comercial ce se intensifica intre cele mai mari economii ale lumii se simte deja prin scaderea burselor globale si, mai recent, a aparut speculatia cu privire la Rezerva Federala care ar putea incetini ritmul cresterilor dobanzii in 2019.
Ambele evolutii au ajutat la sustinerea aurului ce ramane limitat la un interval, rezultatul G20 dand, cel mai probabil, tonul perioadei de tranzactionare linistite din decembrie inainte de Craciun si Anul Nou.

A pierde bani sau a fi influentat de Trump, aceasta e alegerea dura cu care se va confrunta Opec la intalnirea de la Viena de pe 6 decembrie. Nu uitati ca aceasta este o intalnire care, acum cateva luni, parea a fi o sarbatorire reciproca a eforturilor cartelului si ale partenerilor sai de a impinge preturile titeiului la un nivel acceptabil.

In schimb, combinatia dintre cresterea productiei de catre cei mai mari trei producatori din lume, ingrijorarile legate de cresterea cererii in 2019 si, nu in ultimul rand, impactul mai mic decat se preconizase asupra exporturilor Iranului au intors piata cu susul in jos. Sapte saptamani consecutive de vanzare au dus la colapsul titeiului WTI de la un maxim pe patru ani si la returnarea a jumatate din castigurile obtinute inainte de a ajunge la 26$/baril in urma cu 34 de luni.

Actuala disonanta dintre rezerva in crestere si cererea sezoniera scazuta a fost subliniata si mai mult in aceasta saptamana cand Arabia Saudita a declarat ca a crescut productia la niveluri record cu un excedent de 10,7 milioane de barili/zi. Aceasta, alaturi de productia record de titei din Rusia si SUA, o noua crestere saptamanala a rezervelor de titei din SUA si presiunea continua aplicata de presedintele Trump asupra Opec pentru mentinerea productiei, au dus la o si mai mare scadere.

Pe masura ce pretul se prabuseste in continuare, vor creste asteptarile pentru o reducere substantiala a productiei din partea Opec si a celorlalti. Rapoartele mentioneaza deja o reducere in regiune de 1,5 milioane b/z. In plus, cresterea preconizata a cererii globale de rafinarie in saptamanile ce urmeaza de o magnitudine similara sau chiar mai mare ar trebui sa ajute la crearea, in cele din urma, a unui prag sub nivelul pietei.
Inainte de a ajunge acolo, piata va ramane expusa la vanzarea din partea bancilor care-si protejeaza fondurile de acoperire de producator. Bloomberg raporteaza ca prima pe care traderii de options o platesc pentru aceleasi optiuni put delta fata de optiuni call cu o durata de 12 luni a ajuns la cel mai inalt nivel de la crahul din 2014. In plus fata de asta, vanzatorii de pozitii scurte tehnice au fost incurajati de impulsul negativ si de pozitia slaba a Arabiei Saudite fata de Trump in urma uciderii lui Jamal Khashoggi.

Desi intalnirea G2 dintre China si SUA din Argentina, in weekend-ul care vine, va atrage cea mai mare parte a atentiei, apare acum un interes tot mai mare pentru o posibila intalnire G3 intre cei mai mari trei producatori din lume reprezentati de Trump, presedintele rus Vladimir Putin si printul mostenitor Mohammed bin Salman.
Dansul victoriei de pe Twitter al presedintelui Trump de saptamana trecuta, in care s-a felicitat pe sine si pe Arabia Saudita pentru reducerea impozitelor globale asupra consumatorilor, a intensificat, probabil, disconfortul care deja se simte la Riad. Arabia Saudita a petrecut ultimele cateva luni crescand productia pentru a impiedica aparitia unui varf in momentul in care sanctiunile SUA impotriva Iranului au intrat in vigoare la inceputul lunii noiembrie. Faptul ca administratia Trump a ales sa ofere scutiri pentru opt tari, printre care doi dintre cei mai mari cumparatori din lume, China si India, a tras presul de sub picioarele pietei.

Intr-o nota pozitiva, colapsul ar trebui sa reduca riscul pentru cererea de petrol al pietei emergente in 2019. Intr-o tara precum India, care nu-si permite cresterea de aproape 70% de la an la an observata chiar acum cateva saptamani, schimbarea a scazut aproape de zero pe masura ce preturile in scadere ale petrolului au ajutat rupia sa se redreseze dupa minimul record fata de dolar.

In timp ce alte piete sufera pierderi in continuare, aurul a ramas relativ calm in ciuda obstacolelor impuse de cresterea continua a dolarului. Ne mentinem o perspectiva pozitiva pentru aur cu convingerea ca o crestere a dobanzii in decembrie de catre Fed va fi urmata doar de inca una in 2019 inainte de o pauza. Aceasta evolutie ar trebui sa duca la tranzactionarea in scadere a dolarului in 2019, spre usurarea economiilor pietelor emergente care au intampinat de pe urma dolarului in crestere, a datoriei in crestere, a costurilor de finantare mai mari si, pana de curand, a preturilor in crestere ale petrolului.

Intalnirea G20 sau, mai important, intalnirea G2 dintre Trump si Xi va da, cel mai probabil, tonul pentru restul anului. O discontinuitate si, in consecinta, o intensificare ar putea duce la scaderea yuanului chinez sub sapte fata de dolar. O asemenea miscare ar scadea initial aurul inainte ca o usoara scadere a burselor si randamentele mai mici ale obligatiunilor sa sara in ajutor. Deocamdata, aurul ramane blocat intr-un interval intre 1,200$/uncie pana la 1,240$/uncie, fiind putin probabil ca fondurile de acoperire detinand pozitii short ridicate sa se ingrijoreze decat daca banda superioara a intervalului este depasita.

Argintul a avut de suferit vineri deoarece preturile in colaps ale petrolului si lichiditatea scazuta datorata absentei multor traderi americani l-au mentinut sub o presiune relativa. Ieftinirea de mai multe decenii fata de aur va fi redusa odata ce pietele se calmeaza si traderii incep sa caute valoarea relativa.

Intre timp, cuprul de calitate superioara s-a tranzactionat lateral din iulie incoace, cand razboiul comercial l-a impins mult in jos. Consideram ca este un semn de forta faptul ca a reusit sa se tranzactioneze in limita unui interval in aceste ultime doua luni cand bursele globale au scazut din cauza temerilor legate de crestere, razboiul comercial s-a intensificat, iar titeiul a scazut cu aproape o treime.
Salvarea a venit de la limitarea valorilor fundamentale si perspectiva unei cheltuieli suplimentare pentru infrastructura nu doar in China, ci posibil si in SUA. Intre timp, nichelul a alunecat catre cel mai scazut nivel din decembrie anul trecut incoace, pe masura ce semnele tot mai puternice ale unei piete excedentare l-au lasat vulnerabil in fata riscurilor unei cereri in scadere.

A se observa ca rapoartele saptamanale Commitments of Traders de la Comisia de Tranzactionare a Contractelor Futures pentru Marfuri din SUA (US CFTC) au fost amanate pana luni datorita vacantei de Ziua Recunostintei. Urmatorul articol legat de pozitiile speculatorilor in domeniul marfurilor va fi publicat marti.

Sursa: Saxo Bank