Implementeaza schimbarea cu ajutorul propriilor economii

de Kim Fournais, fondator si CEO Saxo Bank

Rezumat: Interesul pentru un stil de viata durabil si pentru diminuarea daunelor pe care le producem planetei este mai mare decat oricand si creste de la o zi la alta. Insa, desi multi oameni opteaza in mod activ pentru ceea ce le reprezinta principiile legate de mediu, putini isi dau seama ca deja detin un instrument care poate fi folosit pentru a le sustine valorile - propriile .

Oamenii devin tot mai constienti de amprenta pe care o lasa in urma. Acestia cauta sa faca schimbari si sa influenteze ceea ce conteaza pentru ei, spre exemplu, prin adaptarea alegerilor lor de consum si stil de viata. Unii decid sa nu mai zboare pe distante lungi in vacantele de vara, astfel reducand emisiile de carbon, sau mananca mai putina carne pentru a proteja bunastarea animalelor si clima. Unii chiar nu mai asculta muzica daca actiunile artistilor nu se aliniaza cu propriile lor principii.

Cu toate acestea, cei mai multi au tendinta de a trece cu vederea o zona unde e posibil sa avem cel mai puternic impact - investitiile. Economiile noastre ne ofera o voce puternica si o ocazie unica de a influenta si de a avea un impact real asupra lumii in care traim.

Astazi, bancile globale si fondurile de pensii genereaza in continuare profituri semnificative in fiecare an prin luarea de decizii de in numele clientilor lor. Pentru a oferi un context pentru acest sector - la finalul lui 2017, investitiile durabile reprezentau in jur de 12 trilioane de dolari in active SUA, o fractie minuscula in comparatie cu totalul de 263 de trilioane de dolari investiti in pietele publice globale, reprezentand aproximativ 4,5%.

Este probabil ca doar o mana de oameni sa faca care le reflecta, de fapt, credintele si valorile. Este pacat si este momentul sa schimbam acest lucru.

Un raport de cercetare a demonstrat ca impactul climatic este de 27 de ori mai mare daca o persoana isi investeste economiile si pensiile in durabile, in comparatie cu a trece la consumul de carne doar o data pe saptamana sau la economisirea unui zbor international o data pe an.

Pune-ti banii acolo unde iti e si inima

Un raport recent al Deloitte a aratat ca putini sunt cei care sunt constienti de puterea enorma pe care o au de a „vota prin intermediul economiilor”. Deloitte indica cateva cauze posibile care includ complexitatea excesiva si lipsa transparentei in .

Sectorul financiar are o responsabilitate de a permite investitorilor sa profite de ocazia de a influenta si de a schimba lumea folosindu-si economiile si pensiile. Datoria cheie a sectorului financiar este aceea de a schimba perceptia fata de economii si prin a oferi clientilor instrumente mai bune de , preturi competitive si informatii si servicii mai relevante.

Atunci cand investim in companii prin intermediul capitalurilor proprii si obligatiunilor, oferim acestor companii individuale capitalul pentru ca ele sa-si desfasoare operatiunile si sa se dezvolte. Ca investitor, contribui astfel la modul in care acestea isi promoveaza viziunea de ansamblu si strategia de viitor. De exemplu, detinerea de actiuni la o companie care lucreaza cu energia regenerabila este mai mult decat o oportunitate de a realiza un profit din , este o oportunitate de a le influenta obiectivele de business si (in cazul energiei regenerabile) de a ajuta la combaterea schimbarilor de mediu.

Aceeasi dinamica se aplica daca cumperi un fond mutual sau un ETF care investeste in mai multe companii diferite pe baza unor anumite reguli si principii. Acestea pot fi tematice ce se axeaza pe companii ce promoveaza femeile in functii de conducere, educatie, apa potabila curata sau un consum redus de plastic.

Investitia incepe cu acces, transparenta si costuri mai mici

Desigur, este important nu doar sa investesti in conformitate cu valorile personale, ci si in acord cu apetitul de risc propriu, cu obiectivele de si orizonturile de timp. Studiile au aratat ca investitiile durabile si responsabile pot aduce, in timp, profituri consistente. Intr-adevar, fondurile durabile, de exemplu, nu sunt doar caritabile sau de impact, acestea pot determina profituri in mod real.

Cu instrumentele adecvate, o buna educatie si preturi mici, investitorii nu trebuie sa petreaca un timp inutil de lung pentru a-si calibra economiile pentru a se alinia cu valorile proprii - iar acest lucru include si investitiile pre-selectate de catre banca la dispozitia tuturor.

Pentru Saxo Bank, este ceva normal sa preluam initiativa in acest domeniu si il consideram ca fiind urmatorul pas evident in ceea ce noi numim "democratizarea investitiilor".

Atunci cand am lansat prima noastra platforma digitala de in 1998, pietele globale de erau in mare parte inaccesibile investitorilor retail obisnuiti, le lipsea transparenta, iar preturile erau foarte mari. Era o diferenta foarte mare intre ceea ce era disponibil pentru marile banci si managerii profesionisti de si ceea ce se oferea publicului. Prin efectul de levier al noii tehnologii, am adus la acelasi nivel terenul de joc, oferind mai multor oameni aceleasi oportunitati de a investi in temele si sectoarele care conteaza cel mai mult pentru investitorul individual.

Deciziile de sunt unele dintre cele mai importante decizii pe care le luam, asa ca este extrem de important ca un numar mare de oameni sa aiba acces la instrumentele si informatiile disponibile. Apreciem, desigur, faptul ca o singura masura nu este potrivita pentru toata lumea, iar investitiile si economiile sunt pe cale de a deveni mai personalizate pe masura ce oamenii inteleg ca portofoliile lor sunt o ocazie de a avea un impact real asupra lumii.

Cu tehnologia de azi, putem facilita si scadea costurile pentru ca investitorii sa-si armonizeze economiile cu valorile pe care vor sa le promoveze. Si este responsabilitatea industriei de a da posibilitatea unui public mult mai larg sa schimbe ceva cu adevarat prin folosirea investitiilor.

Sursa: Saxo Bank