Fed si Brexit – in fruntea agendei de saptamana aceasta
de John J Hardy, director analiza FX, Saxo Bank

Rezumat: Ultima incercare a lui May de a salva planul sau cu Brexitul capteaza atentia in aceasta saptamana in privinta evolutiei GBP, in timp ce USD se afla in defensiva inaintea intalnirii de miercuri a FOMC, in care se pune accentul pe politica legata de QT si ceea ce va urma.

Dolarul american a incheiat saptamana trecuta in defensiva, in timp ce EURUSD s-a intors cu incetinitorul din saptamana precedenta – una de de scadere. In alta ordine de idei, dolarul american a scazut in anticiparea unei cristalizari a discursului "dovish" al Rezervei Federale, piata urmarind in acesta saptamana un set de "materiale de ghidaj". Asta ar putea insemna mai putine cresteri de dobanzi in acest an si ar oferi o mai mare relaxare politica.

Avand in vedere cat de mult s-au schimbat asteptarile si masura in care pietele de asseturi s-au bucurat de avantajele oferite de Fed, nu prea ne putem astepta la un ton relaxat. Cel mai evident semnal de avertizare, un semnal agresiv din perspectiva QT, ar fi sa nu avem nicio crestere de in 2019.

Cum tranzactionam?

Short pe EURNOK ar fi o idee, desi preferam sa vindem cu jumatate din pozitii inainte de intalnirea de joi a Bancii Norvegiei.

USD pare a fi din ce in ce mai tranzactionat pentru o slabire tactica ulterioara, probabil prin intermediul EURUSD si AUDUSD, insa exista riscuri evidente mari in jurul reuniunii FOMC miercuri.

Lasand intalnirea FOMC deoparte, saptamana aceasta se va dovedi, de asemenea, cruciala pentru Brexit, pentru ca May tinteste un vot final asupra planului sau, fie azi, fie maine, fara sa se organizeze alt vot, desi e limpede ca se va confrunta cu o infrangere. Atentia se concentreaza mai nou nu doar pe eurosceptici, care se tem ca nu vor reusi niciodata sa obtina un Brexit in cazul in care planul May esueaza, dar si asupra voturilor DUP care au un rol critic.

Daca premierul May va putea sa obtina Brexitul in urmatoarele doua zile, acest lucru ar trebui sa ofere un impuls puternic imediat, deoarece va elimina incertitudinea pe termen scurt, chiar daca opozitia laburista ar putea incerca sa faca apel la un referendum. Vom avea, probabil, o zi lunga azi si o incertitudine si mai lunga, care nu ofera un semnal clar pentru lira sterlina. Desigur, zilele lui May sunt numarate daca ea nu reuseste sa obtina nimic saptamana asta.

EURUSD a inversat complet tentativele de trecere a unui prag inferior, insa trebuie sa treaca de obstacolul sedintei FOMC de maine, pentru a merita o atentie suplimentara de la investitorii bullish. Retineti linia de trend descendenta; ar fi util ca potentialul de crestere sa vada o crestere a indicilor PMI din zona euro in acest sfarsit de saptamana.

Sursa: Saxo Bank