Ole Hansen, seful strategiei pe marfuri la Saxo Bank, crede ca "faza capitularii pretului la titei este pe final", pe masura ce pietele dau semne de stabilizare, insa observam o crestere limitata pana cand datele concrete devin mai favorabile, spre a doua jumatate a anului.

Analiza saptamanala marfuri – pozitiile long la petrol incep sa-si piarda increderea, ingrijorarile legate de China afecteaza negativ metalele

Cuprul: cea mai mare pierdere in doua zile, din 2015 incoace!

Majoritatea marfurilor principale au reusit sa se stabilizeze, dupa o saptamana de vanzare intensa. Au avut loc pierderi considerabile in principalele sectoare ale energiei, alaturi de metalele industriale si cele pretioase. Indicele Bloomberg Commodity a scazut aproape de minimul pe sase luni, titeiul renuntand la toate castigurile adunate de la acordul din noiembrie pentru reducerea productiei. Cuprul a avut parte de cea mai mare pierdere in doua zile din 2015 pana acum, iar aurul a scazut din cauza vanzarilor de argint si platina.

China a avut parte de multa atentie, metalele industriale, inclusiv minereul de fier, au scazut in contextul ingrijorarilor legate de cerere pe masura ce China restrange mai mult creditarea in incercarea de a domoli speculatiile si asumarea de riscuri excesive.

Luand in considerare cresterea costurilor creditelor, sectorul imobiliar ar putea fi afectat chiar in momentul in care impactul cheltuielilor mari in infrastructura din 2016 incepe sa se diminueze.

Debandada la petrol!
Insa petrolul a fost in mijlocul evenimentelor din aceasta saptamana. Vanzarile constante, dar controlate, ale pozitiilor long din ultimele doua saptamani s-au transformat intr-o debandada in momentul in care minimele din martie pentru titeiul WTI de 47$/baril si pentru titeiul Brent la 50$/baril au fost depasite.

Pretul negativ a fost intarit si de vanzarea tot mai mare a pozitiilor short de catre traderii tehnici si momentum.

Preturile bovinelor au crescut din cauza riscului de reducere a rezervelor in urma vestilor ca mii de animale din fermele americane ar fi murit dupa viscolul de saptamana trecuta. Vijelia a determinat si cresterea recoltelor cheie datorita intarzierilor la plantare si ingrijorarilor legate de impactul asupra graului de iarna din pamant.

Titeiul s-a intors la nivelurile reduse de dinainte de noiembrie, dupa o lichidare de doua zile care a adus WTI la 43.76$/baril in timpul orelor asiatice de vineri. Fondurile care detin pariuri long elevate au inceput sa reduca pozitiile long in ultimele doua saptamani.

Pierderea rabdarii a venit ca reactie la un flux continuu de stiri legate de cresterea rezervelor. Scaderea de joia trecuta, sub suportul cheie, a determinat o vanzare accelerata influentata si de noii vanzatori short.

Exista mai multe motive pentru scaderea recenta:
  • Productia americana de petrol a crescut cu 840 000 barili/zi de la minimul din octombrie si deocamdata nu da semne de incetinire. Saptamana trecuta a atins 9,3 milioane barili/zi, cel mai ridicat nivel din august 2015.
  • Vanzarile de autovehicule din SUA au scazut in aprilie, pentru a patra luna la rand, crescand preocuparile legate de cererea de benzina la inceputul si in timpul sezonului de varf.
  • China continua sa-si restranga politica monetara, pe masura ce impactul cheltuielilor mari in infrastructura din 2016 incepe sa se diminueze.
  • Libia a reluat productia din cel mai mare camp petrolier saptamana trecuta, determinand un salt al productiei de peste 200 000 barili/zi, la 760 000 barili/zi.
  • Eforturile OPEC de reducere a productiei au fost afectate de semne ca transporturile din partea producatorilor nu scad corespunzator (un indiciu al exportului de petrol din depozite).
Fondurile speculative au redus pozitiile long atat pentru titeiul WTI, cat si pentru titeiul Brent in ultimele doua saptamani. Vanzarea s-a accelerat, alaturandu-se noii vanzatori short in momentul in care suportul tehnic la 47$/baril pentru titeiul WTI si 50$/baril pentru Brent a cedat.

Titeiul WTI a gasit sustinere dupa ce a scazut cu 38,2%, la nivelul din 2016 fata de redresarea din 2017. O prelungire ar aduce 42$/baril, minimumul din noiembrie, in centrul atentiei inaintea nivelului psihologic de 40$/baril.

Cea mai grea parte din faza de capitulare este, probabil, la final, pe masura ce pietele dau semne de stabilizare, insa observam o crestere limitata pana cand datele concrete devin mai favorabile, spre a doua jumatate a anului.

Intrand in faza de capitulare, nu pretul, ci amploarea pozitiilor detinute de cei care trebuie sa reduca va determina incotro ne vom indrepta de aici.

Totusi, doua zile cu volum mare probabil ca au creat un echilibru mai bun intre pozitiile long si short si ne putem astepta ca interventiile verbale sa se intensifice. Si sedinta Opec din 25 mai va atrage in cele din urma cumparari oportuniste, in timp ce consensul pentru mentinerea reducerilor incepe sa se creioneze, dar in aceasta etapa va fi nevoie de o crestere peste minimul din martie pentru ca conditiile mai calme de piata sa revina.

Cresterea rapida (pana acum) a productiei americane de titei ar putea fi pusa in discutie in timp ce pretul titeiului WTI se intoarce la aproximativ 45. Unii producatori de sisturi bituminoase ar putea avea o perioada neplacuta la aceste niveluri, dar impactul general ar putea fi limitat.

(Aceasta luand in calcul acoperirea agresiva a productiei din 2017 si chiar din 2018 observata pe parcursul T1 atunci cand pretul a crescut, determinat de optimismul reducerilor Opec.)

Aurul, din nou in scadere
Aurul s-a tranzactionat in scadere pentru a treia saptamana. A fost tras in jos de argint si de platina, acestea reactionand negativ la problema cererii din China. In plus, sedinta FOMC din 3 mai a dat cale libera unei cresteri a dobanzii pe 14 iunie, ipoteza sustinuta de raportul pietei muncii din SUA din aprilie, in timp ce cererea pentru un loc sigur a scazut inaintea rundei finale decisive a alegerilor prezidentiale din Franta.

Fondurile speculative au cumparat in mod activ aur in ultimele sase saptamani, pozitia net-long a contractelor futures pentru aur Comex ajungand de peste trei ori mai mare in aceasta perioada. Acest lucru a lasat aurul expus lichidarii-long in momentul in care media mobila pe 200 de zile a ajuns la 1253$/uncie.

Din perspectiva tehnica, tendinta ascendenta din martie – aprilie este in pericol in urma scaderii sub tendinta de sustinere si a retrasarii de 61,8%. Va fi necesara o intoarcere peste 1250$/uncie pentru a reduce riscul unei prelungiri catre 1295$/uncie, minimul din martie.

Schimbarile in detinerile de aur in produsele tranzactionate la nu au crescut in aceeasi masura precum cresterea recenta a pozitiilor long futures, iar in timpul lichidarii recente au existat putine semne ale unei lichidari long. Acest lucru ne face sa credem ca scaderea in acest moment nu este nimic altceva decat o alta corectie in urma unei perioade de intensa cumparare speculativa.

O evolutie ascendenta atat a randamentelor reale SUA, cat si a USDJPY a furnizat motivul fundamental ce a determinat vanzarea recenta, iar aceste doua componente raman un factor determinant cheie pentru aur.

Scaderea argintului fata de aur a ajuns la un maxim pe ultimele 11 luni, raportul aur-argint atingand 75 (uncii de argint pentru a cumpara o uncie de aur). Similar, cererea pentru platina a fost afectata de scaderea continua a vanzarilor vehiculelor, iar fata de aur a atins a doua cea mai mare reducere la 340$ pentru a se intoarce apoi la 318$.

Odata ce piata se stabilizeaza, aceste doua metale pot atrage o oarecare atentie din perspectiva valorii relative.

Sursa: Saxo Bank