Ameliorarea sentimentului de risc ajunge la un prag de rezistenta important

John Hardy
Director strategie FX Saxo Bank

Rezumat: Valutele mai mici au crescut abrupt pe masura ce piata se aclimatizeaza la faptul ca USDCNY este peste 7,00 si la redresarea apetitului de risc. In acest moment, in fruntea grupului se afla dolarul australian, iar in piete redresarea sentimentului de risc a atins niveluri esentiale.

Interesul de tranzactionare
  • Mentinerea unei pozitii lungi AUDNZD cu stopuri sub 1.0420 pentru 1.0625 si, in cele din urma, 1.0700
  • Abandonarea ideii de pozitie lunga spot pentru EURUSD – mentinerea optiunii call acoperite EURUSD
  • Pozitionare (jumatate de pozitie) scurta AUDUSD inainte de pragul de 0.6825 cu stopuri peste 0.6900. Posibila suplimentare saptamana viitoare pe baza indiciilor de inversare locala in scadere.
Temperatura generala a pietei a scazut cu cateva grade in ultimele doua sesiuni de tranzactionare, pe masura ce China a tinut in frau raportul USDCNY la mai putin de un procent peste ceea ce a fost considerat pragul critic de 7.00. Viziunea superficiala este ca Beijingul ar putea permite ca raportul sa creasca putin de la acest prag incolo doar daca USD continua sa creasca in alte contexte. In termenii oficiali ai cosului valutar, yuanul se afla la o distanta destul de mare de minimele sale (datorita membrilor FX asiatici slabi din pietele emergente care atarna greu in cosul oficial RMB) pe care China poate da vina ca sa se apere pentru evolutia USDCNY.

Lipsa unor noi elemente care sa creasca si mai mult starea de panica a permis recuperarea brusca a valutelor mai mici, corelate la risc din pietele emergente si din cadrul G10, chiar daca nu e inca suficient de puternica pentru a indica o inversare completa. Nu e foarte clar ce asteapta piata aici, dar redresarea in urma curentului descendent al sentimentului de risc pe baza schimbului Trump-China atinge niveluri importante de rezistenta (barometrul de baza pentru evolutia retrasarii de 61,8% a lichidarii S&P500 – care s-a apropiat de varfurile de ieri). In randul valutelor G-10, AUDUSD este proxy-ul nostru, zona cheie de rezistenta de 0.6830 facandu-si acum aparitia.

Dupa ce a ajuns la noi minime de la criza financiara globala incoace (si chiar mai jos de minimele scurtei prabusiri de la inceputul acestui an), AUDUSD a revenit la zona de rezistenta critica de 0.6830 a principalului minim anterior deoarece sentimentul de risc incerca o stabilizare in acea zona. Asadar astazi si saptamana viitoare, pesimistii vor fi nevoiti sa decida daca vor pune bazele unor noi pozitii in aceasta zona pentru o trecere la noi minime - de aici la 0.6850 sau in jurul acestei valori este zona de testare a potentialului pentru o viitoare evolutie negativa, dezavantajul fiind ca ne paste tot mai mult o inversare a tendintei daca pretul pe actiune revine la peste 0.6900.

Obligatiunile se stabilizeaza dupa o scurta scadere
Am dedicat recent o atentie considerabila ideii daca redresarea mai ales a obligatiunilor suverane de lunga durata nu este cumva exagerata acum ca intreaga curba a randamentului german pe 30 de ani a scazut sub zero. Desi s-a observat o corectie considerabila, obligatiunile pe termen lung au gasit sustinere pe baza unei licitatii surprinzator de puternice in SUA a obligatiunilor de trezorerie unde cererea a fost mai mare - chiar daca a fost modesta dupa standardele istorice - decat licitatia anterioara a aceleiasi scadente. Aceasta, in ciuda colapsului recent al randamentelor ce a dus randamentul pe 30 de ani aproape de nivelul minim record de 2,09% din 2016.

Redresarea tarzie a obligatiunilor a dus SUA pe 30 de ani sub cea pe 3 luni la un moment dat , saptamana trecuta, inversand intreaga curba, in timp ce portiunea 2-10 a curbei a ajuns la noi minime la 10 puncte de baza. Estimarile pentru Fed raman tot in zona reducerilor - cu sanse de 100% pentru o reducere a dobanzii in septembrie, 33% estimand o miscare mai ampla de 50 de puncte. Estimarea pentru decembrie pentru ratele fondurilor Fed a scazut imediat sub 1,50% - deci au fost evaluate doua reduceri si jumatate. Presedintele american Trump si-a exprimat nemultumirea continua fata de Fed printr-o serie de mesaje pe Twitter.
As sugera ca o lichidare a pietei de capitaluri proprii peste minimele recente combinata cu o crestere semnificativa a USD ar putea forta Fed sa intre in panica cu o reducere neprogramata a dobanzii inainte de sedinta FOMC din 18 septembrie. Fie asta, fie administratia Trump va veni cu un tratament mai puternic pentru USD in asemenea circumstante.

Intrebarile legate de perspectiva fiscala a UE se intetesc

Doua vesti au asaltat euro fiecare in felul sau, prima data pe partea pozitiva pe baza unei stiri fulger de la Reuters (care cita o sursa importanta neidentificata oficiala din guvern) cum ca Germania ar lua in considerare extinderea cheltuielilor sale fiscale daca aceasta extindere ar fi legata de cheltuieli din domeniul ecologiei si schimbarilor climatice. Insa ministrul german de finante a declarat ca nu s-a luat nicio decizie pentru schimbarea politicii echilibrate a bugetului – trebuie sa vedem politica fiscala a UE pentru ca euro sa sustina o redresare puternica. Spre finalul acelei zile, euro a scazut abrupt, iar marjele de Italia-Germania au crescut brusc pe masura ce liderul Lega, partidul de guvernamant al Italiei, Matteo Salvini, a spus ca nu mai exista coalitia de guvernare si ca sunt necesare noi alegeri. Nu-l pierdeti din vedere: Salvini cauta, in mod evident, sa intareasca Lega si sa se implice intr-o confruntare totala cu conducerea UE cu privire la nevoia extinderii fiscale, cel mai probabil alaturi de noi parteneri de coalitie de centru-dreapta. Cel mai recent sondaj de opinie arata ca Lega are un uimitor 38% in ce priveste sustinerea publicului, in crestere de la aproximativ 17% la alegeri, in timp ce miscarea Cinque Stelle s-a prabusit la aproape 17%, la jumatate din ceea ce avusese la alegerile din 2018.

Sursa: Saxo Bank