Saxo Bank, specialistul online in tranzactionare si , a publicat astazi perspectiva sa trimestriala pentru T3 2019 pentru pietele globale, incluzand idei de tranzactionare ce acopera capitaluri proprii, FX, valute, marfuri si obligatiuni, cat si o serie de teme centrale macro cu impact asupra portofoliilor clientilor.

"Reactia bancilor centrale la iminenta incetinire economica si la razboiul comercial a fost reducerea, pe un fond de panica, a dobanzilor si indicarea unor noi extreme de relaxare, in timp ce politicienii se obisnuiesc cu ideea unei Teorii Monetare Moderne. Modelul nostru indica faptul ca punctul inferior in ciclurile economice se afla in al treilea trimestru pentru China si in primul sau al doilea trimestru pentru SUA, Marea Britanie si Europa. Mai mult, este posibil sa ne indreptam catre o situatie de repetare la scara mare a socului global al aprovizionarii din anii 1970", spune Steen Jakobsen, economist sef si CIO, Saxo Bank.

"La nivel global, companiile se straduiesc sa inteleaga razboiul comercial, Brexit-ul si disparitia intermedierii unui sistem multilateral intr-o lume in care costurile de mediu sunt pe cale sa explodeze, determinate de preocuparile consumatorilor si de un val de politicieni "eco" care incep sa preia fraiele politicii.

"La nivel global, impulsurile de creditare continua sa indice faptul ca punctul inferior economic se afla in viitor, nu in trecut".

"Astazi, globalizarea si-a atins punctul maxim, chiar si fara conflictul comercial. China produce totul, deci procesul de a "face lucrurile mai ieftine" a ramas fara spatiu. La aceasta se adauga potentialul unui razboi comercial si concentrarea puternica asupra impactului tuturor aspectelor consumului asupra mediului, de la plastice la ambalaje, la poluarea transportului aerian si maritim si, dat fiind ca bancile centrale se concentreaza in mod gresit pe inflatia excesiv de scazuta, se aduna toate datele pentru furtuna perfecta care ar putea intoarce carma catre rezultate inflationiste. De la anti-globalizare, costul de productie mai mare per unitate din considerente de mediu, un efort fiscal in infrastructura si sustinerea lanturilor globale de aprovizionare afectate - toate acestea creeaza o copie destul de detaliata a socului global al aprovizionarii din anii 1970"
.

"De data aceasta, socul va veni la o oarecare distanta de expansiunea fiscala globala ce trebuie sa apara in al treilea si al patrulea trimestru. In aceasta situatie, pietele care se vor afla in pozitia de a beneficia cel mai mult vor fi marfurile si resursele reale, infrastructura, salariile si aurul. Pana in vara anului 2020 - intr-un an din acest moment - vom fi martorii sfarsitului oricarei credinte ca politica monetara poate misca chiar si un ac si vom observa cum cheltuielile extravagante vor duce inflatia la niveluri peste asteptarile oricui, la doar doua trimestre de cat inflatia fusese, din nou, declarata moarta".

In acest context nesigur, principalele idei si teme de tranzactionare ale Saxo pentru T3 includ:

Capitalurile proprii globale dau dovada de cea mai mare deconectare din 2007 incoace

Societatea a ajuns un moment de cumpana important pe mai multe fronturi, ceea ce va avea implicatii profunde asupra capitalurilor globale si asupra investitorilor. Am ajuns la finalul globalizarii asa cum o stim noi de la inceputul anilor 1980 incoace. Se pot observa dezechilibre foarte mari in mediu, inegalitate, creditare si lantul global de aprovizionare.

Peter Garnry, Director Strategie capitaluri proprii, a spus "Indicatorii principali ai OCDE cu privire la economia globala sunt in continuare in declin, cifra din aprilie marcand a 17-a scadere lunara consecutiva. Economia globala este la cel mai scazut punct al sau din iulie 2008 incoace, iar probabilitatea unei recesiuni este inca ridicata si nu este complet reflectata in evaluarile capitalurilor proprii. Coreea de Sud, una dintre cele mai racordate la globalizare dintre economiile mondiale, manifesta o scadere semnificativa, indicatorii sai principali fiind in declin timp de 23 de luni consecutive pana in aprilie si la niveluri nemaivazute de la inceputul anului 2012. Istoric vorbind, economia sud-coreeana este unul dintre cei mai buni indicatori ai economiei globale, asadar ne asteptam la probleme si mai mari in a doua jumatate a anului".

"Probabilitatea de recesiune este mult mai mare decat ceea ce reflecta in prezent capitalurile proprii globale, curba de si indicatorii principali transmitand cele mai puternice semnale de avertizare catre investitori. Dar istoria a aratat deseori existenta unei evolutii finale pe crestere in cazul capitalurilor proprii in ciuda dovezilor clare ale unei recesiuni viitoare. Exact asta se intampla astazi. Optiunea de vanzare a Fed este folosita ca pretext pentru a cumpara capitaluri proprii deoarece se presupune ca creste prima de risc a capitalurilor, dar istoria arata ca prima reducere a dobanzii este deseori un semnal fiabil ca vine recesiunea, ceea ce reduce fluxurile de numerar pe termen scurt si creste estimarile de profit pe masura ce investitorii devin tot mai potrivnici riscului. Estimarile pe termen scurt nu sunt reduse in mod corect in cazul capitalurilor proprii pe baza previziunii noastre de viitor, insa estimarile pe termen lung sunt cele care, credem noi, produc in cea mai mare masura deconectarea capitalurilor de realitate".

Este in sfarsit timpul ca USD sa scada

Rezerva Federala SUA incearca sa recupereze si, daca vom observa semne materiale de scadere in al treilea trimestru, Fed va taia dobanzile efectiv la zero instant si chiar ar putea reporni relaxarea cantitativa inainte de finalul anului. Toate acestea indica o scadere a dolarului american in a doua jumatate a lui 2019.

John Hardy, Director Strategie FX, a spus: "Cea mai notabila evolutie in cazul valutelor in primele luni ale lui 2019 a fost rezistenta dolarului american in ciuda rasturnarii cu efect de bici a estimarilor Fed de la agresive la final de decembrie la neutre si apoi si mai neutre cu fiecare aparitie ulterioara a Fed in 2019".

"Date fiind riscurile unei incetiniri a cresterii in SUA care sunt deja fondate, de la un impuls de creditare slab la derularea impactului generat de reformele fiscale ale lui Trump, trebuie sa ne asteptam la aparitia unor semne mai clare ale unei economii SUA mai slabe. Pentru a doua jumatate a lui 2019, vom viza o tranzitie la un dolar SUA mai slab deoarece Fed este gata sa livreze o puternica relaxare".

"Perspectiva Fed a colapsarii dobanzii si dorinta acesteia de a repune pe masa bolul de punci politic va face ca restul lumii sa nu mai arate asa de rau, desi exista riscuri reziduale ca orice episod neplacut al reducerii gradului de levier in piata generala ar putea genera puseuri de crestere ale USD fata de cele mai vulnerabile valute, cum este lira turceasca. In alte locuri, lumea nu arata prea bine, dar lipsa spatiului pentru a avansa pe frontul politicii monetare va incuraja o tranzitie mai rapida catre optiunile de politica fiscala".

Marfurile vor avea beneficii

Panica globala fiscala, care va avea ca rezultat, cel mai probabil, faptul ca guvernele vor cheltui mai multi bani pe care nu-i au, are potentialul de a genera un boom in sectorul marfurilor, mai ales ca pare probabil ca inflatia la aur sa revina in forta. Iar un dolar american mai slab ar putea oferi aurului, si marfurilor in general, impulsul care a lipsit in ultimii ani.

Ole Hansen, Director Strategie marfuri, "Cei cinci ani de tranzactionare a aurului in interiorul unui interval par sa se sfarseasca in lunile urmatoare pe masura ce metalul galben vizeaza 1483$/uncie, inversarea de 50% a lichidarii din perioada 2011-2015. Ceea ce determina evolutia pozitiva initiala sunt estimarile ca bancile centrale globale vor reduce dobanzile pentru a stimula cresterea, ceea ce s-a dovedit a fi tot mai dificil de realizat cu razboaiele comerciale care perturba lanturile globale de aprovizionare. In timp ce ciclurile de relaxare ale Rezervei Federale SUA au coincis, in trecut, cu un dolar puternic, e posibil sa fi observat deja potentialul maxim al fortei USD la inceputul schimbarii Fed. Din acest motiv, ne intrebam, oare este in sfarsit momentul ca USD sa scada? Acest lucru ar oferi aurului si marfurilor in general impulsul care a lipsit in ultimii ani".

"Cel mai mare risc al scenariului nostru de crestere a pretului marfurilor este potentialul unui acord comercial important intre SUA si China care ar reduce estimarile pietelor cu privire la nivelul pana la care vor trebui sa scada dobanzile SUA.

"Dat fiind ca argintul se tranzactioneaza la un minim pe ultimii 26 de ani fata de aur, estimam o evolutie pozitiva suplimentara, mai ales datorita faptului ca investitorii au preferat sa tranzactioneze argintul din pozitii scurte pentru o vreme. La cupru, e posibil sa fi avut parte deja de punctul inferior, in jur de 2.60$/livra pentru cel de calitate superioara si 5750$/tona la LME. Rotatiile titeiului din ultimele sase luni par sa persiste, dat fiind ca exista o multitudine de factori ce creeaza o piata foarte dificil de navigat.

Estimam ca Opec si Rusia isi vor reafirma angajamentele de a mentine limitarea productiei de petrol pentru restul anului"
.

"Marfurile agricole vor fi foarte atente la norii - sau la lipsa lor - de pe cer. Problemele cu care s-au confruntat fermierii din Europa si din regiunea Marii Negre anul trecut din cauza secetei s-au mutat in SUA in acest ultim trimestru. Ploaia torentiala si inundatiile au redus abrupt perspectiva productiei americane de porumb, iar calitatea graului a fost si ea pusa la indoiala. Boabele de soia, desi s-au redresat, s-au chinuit sa prinda avant in contextul razboiului comercial si al izbucnirii febrei porcine africane ce a redus cererea din China".

Panica globala politica impulsioneaza obligatiunile

Obligatiunile guvernamentale europene s-au redresat puternic de la finalul anului 2018, emitatorii periferici, precum Grecia, avand cel mai mult de castigat. Evaluarile datoriei suverane europene vor fi, cel mai probabil, bine sustinute de-a lungul verii, si se poate preconiza o redresare ulterioara daca incetinirea economica in desfasurare declanseaza o noua relaxare a politicii monetare.

Althea Spinozzi, Specialist obligatiuni, a adaugat: "Credem ca evaluarile datoriei suverane europene vor continua sa fie sustinute de-a lungul verii si se pot limita putin mai mult pe masura ce politicile monetare raman extrem de neutre. Ultimul discurs al presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a aratat clar ca BCE este gata sa creasca stimulentele monetare daca economia nu se imbunatateste. In acest moment, nu doar inflatia este dezamagitoare, ci si datele care arata scaderi in cea mai mare economie europeana, Germania, caci sentimentul economic a scazut drastic in iunie, in timp ce nesiguranta cu privire la politica externa a SUA afecteaza previziunile economice".

"Piata este prea pacifista in evaluarea a trei reduceri ale dobanzii in SUA in acest an, incepand din iulie. Rezerva Federala tocmai a terminat, in decembrie anul trecut, cresterea dobanzilor de patru ori, ajungand in acest moment la un nivel "confortabil".

"Obligatiunile corporative europene si americane s-au redresat de la inceputul anului pana acum, atingand niveluri observate anterior la final de 2016, intr-un moment in care conditiile economice erau robuste si cu mult inainte ca Fed si BCE sa inceapa sa vorbeasca despre cresterea dobanzilor. Acum contextul economic este mai slab, cu incetinirea cresterii si escaladarea razboiului comercial, deci este greu sa justificam randamentele scazute ale obligatiunilor corporative".

"De la demisia primului ministru britanic, Theresa May, de luna trecuta, randamentele obligatiunilor de stat britanice pe 10 ani au scazut inevitabil sub 1%, exact cum s-a intamplat in 2016 dupa referendumul Brexit. Mesajul pe care piata de obligatiuni il transmite este clar: lucrurile se vor inrautati inainte de a se imbunatati. Acest lucru a avut implicatii serioase pentru investitorii ce folosesc lira sterlina ca valuta de baza caci inseamna ca trebuie sa plateasca mai mult pentru active de calitate buna, dar daca se aventureaza in teritoriul de risc, randamentele sunt atat de mari ca pot fi irezistibile".

Politica fiscala vine sa salveze Eurozona

Cresterea din Eurozona ar putea fi subminata in trimestrele viitoare, iar o asemenea incetinire ar putea declansa o noua faza a politicii fiscale expansioniste. Cu toate acestea, amploarea si eficacitatea urmatoarei runde de stimulente raman incerte, iar unele guverne europene vor avea putine stimulente pentru a actiona.

Christopher Dembik, Director analiza macroeconomica, a spus: "Dobanzile sunt extrem de scazute, structural. Cu alte cuvinte, costul datoriei este scazut, deci reduce nevoia urgenta de a reduce datoria. Recent, pentru prima data in istorie, dobanzile obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani din Austria, Franta si Suedia au scazut sub zero. Pentru unele tari din Eurozona, pana la 88% din datoria publica restanta este cu randamente negative pentru o scadenta de pana in 2032. Aceasta este noua normalitate in Eurozona. In consecinta, in principalele tari europene costul datoriei este complet gestionabil".

"Nu mai exista prea mult loc pentru politica monetara. Banca Centrala Europeana este limitata la pragul zero, ceea ce inseamna ca ratele mai scazute au un efect mai putin pozitiv decat in trecut caci sunt deja foarte scazute sau negative. BCE ar putea recurge la o noua runda de relaxare cantitativa, in cazul unei evolutii economice negative sau a dezancorarii estimarilor legate de inflatie, chiar in 2020, dar pentru a fi eficienta, trebuie sa aiba o amploare mult mai mare decat in 2015, iar efectele sunt inca incerte. Ceea ce stim cu mai multa siguranta este ca relaxarea cantitativa are tendinta de a fi asociata cu efecte distributionale negative (exacerbarea inegalitatii bogatiei) care pot fi diminuate doar prin redistributie fiscala".

Nebunia monetara in economia "miracol"

Avand in vedere ca perspectiva economica globala scade, iar economia australiana pierde din avant, Banca Centrala a Australiei a inceput deja din iunie ceea ce pare a fi o serie de reduceri ale ratei sale de numerar care va ajunge, probabil, la 0,5% anul viitor sau chiar pana la finalul anului. O politica monetara mai relaxata va fi necesara pentru a gestiona letargia de pe piata muncii, scaderea din sectorul imobiliar si consumul mai mic.

Eleanor Creagh, Strateg de piata, a comentat: "Perioada de aproape 30 de ani fara recesiune in Australia, invidia bancherilor centrali din toata lumea, este acum in pericol pe masura ce se fac simtite problemele economice. "Minunea de jos" care a scapat de politica dobanzii zero, de politica dobanzii negative si de relaxarea cantitativa, nu a reusit sa infranga ciclul economic si nu va mai fi asa de norocoasa de aceasta data. Va fi necesara o politica monetara mai relaxata, data fiind capacitatea de rezerva considerabila ce ramane intr-o economie care continua sa piarda din avant si care functioneaza mult sub potential. Cel mai probabil, scaderea va duce la o crestere si mai mare a somajului si la presiuni dezinflationiste persistente chiar si inainte de aparitia unui potential soc global".

"In actualul mediu cu dobanzi scazute si pentru viitorul previzibil, politica fiscala are, asadar, un rol mult mai activ de jucat. Deci, care este problema mai mare? Guvernele care-si reduc responsabilitatile pentru a se concentra pe lupte interne in loc de reforma politicii. Stimulentele monetare sunt ineficiente pentru provocarile cu care ne confruntam, iar birocratii din Canberra trebuie sa aiba asteptari realiste cu privire la ceea ce pot realiza bancile centrale pentru a stimula economia. Politica monetara nu va inlocui niciodata politica economica solida. Asadar, in loc sa se bazeze pe bancherii centrali ca vor rezolva problemele, guvernul trebuie sa vina cu reforme care stimuleaza productivitatea, cu cheltuieli pentru infrastructura si alte masuri fiscale pentru a recastiga increderea si pentru a incepe o redresare auto-sustinuta a cresterii economice".

"Acolo unde se afla un vid de putere politica, RBA trebuie sa fie pregatita sa intervina si sa faca muncile grele in cazul unei amenintari persistente la adresa cresterii si a gradului de ocupare in munca. Desi RBA spera ca nu va fi nevoita sa recurga la masuri neortodoxe, in momentul in care instrumentele politici conventionale au fost epuizate, RBA va trece, probabil, la relaxarea cantitativa daca perspectiva economica s-ar deteriora si mai mult. Programele de achizitie a activelor ar putea lua mai multe forme, in functie de obiectiv".

Pentru a accesa intreaga perspectiva Saxo Bank pentru T3 2019, cu mai multe articole de profunzime ale analistilor si strategilor nostri, accesati: www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook

Sursa: Saxo Bank