BusinessMark a organizat cea de a II-a editie a conferintei "Fondurile europene si Ajutoarele de Stat 2014-2020 ", eveniment care a avut loc astazi, 15 aprilie 2016 la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.

Evenimentul a constituit un prilej de analiza si dezbatere a situatiei accesarii fondurilor europene si a ajutoarelor de stat, a oportunitatilor si a perspectivelor pentru perioada 2014-2020, reunind reprezentanti de marca din Guvern si ministerele de resort, Autoritatile de Management, companii mari si IMM-uri care au implementat/ implementeaza proiecte sau doresc sa acceseze europene si ajutoare de stat, experti, investitori, banci si companii de consultanta.

SESIUNEA 1
Invitatii primei sesiuni de discutii au fost: Carmen Aura Raducu, Ministrul Fondurilor Europene, Livia Stan, Director General, Directia Generala Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate, Ministerul Finantelor Publice, Mirela Iovu, Vicepresedinte, CEC Bank, Bogdan Hossu, Director General, Wise Finance Solutions, Oana Stoenescu, Director de Vanzari, Garanti Leasing si Çagatay Suner, Director General, Glasscorp, parte a Sisecam Group.

Interventia Ministrului Fondurilor Europene,Carmen Aura Raducu:
"Implementarea unor programe cu europene inseamna un efort comun al intregii societati si nu numai al unui minister sau al unei companii. Fondurile europene sunt un catalizator foarte important care au generat dezvoltari importante in alte tari. Sper ca si noi sa facem acest pas si sa le implementam cu mai mult success", a declarat Carmen Aura Raducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit Ministrul Fondurilor Europene, pentru perioada 2007-2015 se fac in prezent peste 4.000 de plati.

"Pe langa finalizarea programelor 2007-2013-2015 am incercat sa simplificam regulile si sa evitam problemele intampinate. Incercam ca pana in 2017 sa gasim noi proiecte cu impact important asupra dezvoltarii economice", a completat Carmen Aura Raducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acesteia, in ultimii cativa ani, peste 10% din cresterea economica s-a datorat fondurilor europene. De asemenea, investitiile in economie, cresterea salariilor, cresterea consumului sunt domenii influentate de proiectele realizate cu europene.

"O mare noutate fata de perioada anterioara este ca folosim un sistem IT cat mai simplu si modern in colaborarea cu utilizatorii. S-a inceput elaborarea unui astfel de sistem unic de comunicare cu utilizatorii. Modulele importante au fost implementate deja si pot fi folosite pentru depunerea de proiecte. Stim ca proiectele publice mari merg mult mai greu, cum ar fi cele de infrastructura. Cele private au avut mare succes si au fost incheiate bine aproape toate. De aceea trebuie sa incurajam aceasta tendinta", a precizat Carmen Aura Raducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul si-a exprimat speranta ca in acest an sa fie demarata constructia metroului care leaga Gara de Nord de Otopeni. Ruta va avea 14 km si mai multe statii.

"Avem peste 3,5 miliarde de euro pe care trebuie sa le folosim pentru proiectele fazate care se intind pe perioada anterioara de finantare si pe cea din prezent. Sigur ca puteam folosi acesti bani pentru proiecte noi, dar a fost o solutie de urgenta de a continua proiectele importante", a completat Carmen Aura Raducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Livia Stan, Director General, Directia Generala Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate, Ministerul Finantelor Publice, a prezentat cateva date statistice din sfera ajutoarelor de stat.
"In perioada 2007-2014 au fost aprobate 61 de proiecte si finalizate 35 de proiecte. Valoarea totala a investitiilor a fost de 3 miliarde de euro, iar valoarea ajutorului de stat a fost de 705 milioane de euro. Din totalul ajutorului de stat, numai 514,33 milioane de euro au fost decontate. Prin aceste proiecte s-a asumat realizarea a 20.315 locuri de munca si s-au realizat 18.174 locuri de munca. Contributia directa la dezvoltarea regionala prin aceste proiecte este de 1,4 miliarde de euro", a declarat Livia Stan.

Potrivit acesteia, statisticile arata ca prin acordarea ajutoarelor de stat, in proportie de 77% au fost sustinute cheltuielile cu active corporale si necorporale, iar 23% au fost cheltuieli cu costurile salariale. In ceea ce priveste tipurile de , cele greenfield au ca pondere 31%, iar ponderea majoritara este reprezentata de dezvoltare si eficientizare.
"Ne dorim sa ne concentram in perioada urmatoare pe investitiile de tip greenfield", a completat Livia Stan.

Mirela Iovu, Vicepresedinte, CEC Bank, a afirmat ca in ultimii ani, implicarea CEC Bank a contribuit cu 12% in proiectele cu europene aprobate in perioada de accesare 2007-2013.

"Oportunitatile de afaceri sunt nenumarate si sunt adresate in general IMM-urilor. Principala mea recomandare pentru cei interesati deastfel de proiecte este sa inceapa cat mai rapid colaborarea cu banca. De asemenea, elaborarea unui studiu de piata si folosirea unor previziuni pentru evolutia afacerilor sunt doua recomandari esentiale", a declarat Mirela Iovu.

Potrivit acesteia, aplicantii ar trebui sa colaboreze cu o firma speciala de consultant, sa determine necesarul de finantare in mod realist. De asmenea, specialistul CEC Bank recomanda demararea proiectului de numai dupa ce structura de finantare este clarificata.

Oana Stoenescu, Director de Vanzari, Garanti Leasing, a vorbit despre evolutia pietei de leasing in Romania si despre disponibilitatea acestui domeniu de a sprijini proiecte realizate cu europene.

"Piata de leasing avea 5 miliarde de euro vanzari inainte de criza. In 2009 a ajuns la 1 miliard de euro. In 2014 era de 1,3 miliarde de euro, in 2015 a crescut cu 23%, pana la 1,6 miliarde de euro. Primul trimestru din 2016 are si el cresteri spectaculoase datorate mediului privat", a completat Oana Stoenescu.

Bogdan Hossu, Director General, Wise Finance Solutions, a prezentat un un studiu de caz cu etapele proiectului de achizitii utilaje. Potrivit acestuia, principalele etape sunt: verificarea eligibilitatii companiei, incadrarea proiectului intr-un program de finantare, realizarea planului de afaceri, depunerea proiectului (1-3 luni), evaluarea proiectului (6-8 luni), semnarea contractului de finantare/primirea acordului de finantare, implementarea proiectului, operare si monitorizare.

Çagatay Suner, Director General, Glasscorp, parte a Sisecam Group, a vorbit despre cazul companiei sale care a implementat un proiect pe Ajutoare de Stat in Romania.

"Facem sticla pentru automotive in Buzau si am beneficiat de ajutoare de stat. Glasscorp a apelat la ajutoarel de stat si a primit 17,4 milioane euro. Una dintre conditii a fost sa angajez 300 de persoane. Scopul nostru e sa ajungem un producator global cu focus pe achizitii", a declarat Çagatay Suner.

Printre clientii companiei se numara: Ford, Toyota si MINI.

SESIUNEA 2
Invitatii celei de-a doua sesiuni au fost: Mirela Dobre, Expert Directia Generala Analiza Programare Evaluare, Ministerul Fondurilor Europene, Ioana Pacuraru, Consilier, Ministerul Fondurilor Europene, Claudia Ionescu, Sef Departament Promovare Regionala si Investitii, Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor si Roland Toma, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions.

"Sistemul informatic despre care doamna ministru vorbea, faciliteaza comunicarea intre beneficiari si autoritati. Acest sistem a impus standardizarea contractului de finantare, a ghidurilor si a documentatiei. Ministerul isi propune sa vina cu solutii noi de sprijin pentru nemeficiari, inclusiv puncte de infomarea la nivel regional", a declarat Mirela Dobre, Expert Directia Generala Analiza Programare Evaluare, Ministerul Fondurilor Europene.

Ioana Pacuraru, Consilier, Ministerul Fondurilor Europene, a vorbit despre POC, program elaborat avand in vedere documente strategice relevante la nivel european.

"POC a fost aprobat in decembrie 2014 si are alocate 1,58 miliarde de euro, iar 1,329 miliarde de euro sunt nerambursabile. Acesta este structurat pe doua Axe. Pentru Axa 1 s-au depus 544 de proiecte, iar pentru 231 s-a finalizat procesul de evaluare si selectie", a explicat Ioana Pacuraru.

Potrivit acesteia, printre domeniile sprijinite de Axa prioritara 1 se numara: bioeconomia, IT, sanatate, iar domeniile Axei 2 sunt: e-guvernare, infrastructura de banda larga, e-commerce, cercetare, dezvoltare si inovare.

Claudia Ionescu, Sef Departament Promovare Regionala si Investitii, Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov , a precizat ca site-ul www.adrbi.ro este mereu actualizat cu proiectele in curs.

"Suntem transparenti si deschisi la propuneri, discutii si vizite. In ceea ce priveste comunicarea, Ministerul Fondurilor a realizat o strategie la nivel national. ADRBI este organism intermediar pentru POR, iar Regio vine sa reduca armonios diferentele dintre regiuni si in regiuni. In ceea ce priveste Axa prioritara 3 – Sprijinirea Tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, aceasta are ca potentiali beneficiari autoritatile publice locale", a mentionat Claudia Ionescu.
Potrivit acesteia, acest program este destinat pentru masurile de eficienta energetica in cladiri publice, pentru masurile de eficienta energetica in cladiri rezidentiale si pentru iluminatul public. Proiectele pot fi depuse la sediul ADRBI incepand cu luna mai.

Ramona Ivan, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, este de parere ca s-au facut progrese in ceea ce priveste accesarea de europene din 2007 pana in prezent.

"Din pacate, in anumite cazuri, nu sunt foarte multe informatii disponibile. De multe ori nu stim exact cand se va lansa proiectul si atunci poate ca este bine sa analizati si sa vedeti ce trebuie facut. Exista o mare lichiditate. Sunt bani si sunt destul de ieftini. Leasingul si IFN-urile sunt de asemenea variante pe langa banii bancilor. Daca toata lumea are bani, beneficiarii incep sa se uite la costurile finantarii. CEC Bank poate in schimb sa se uite atent la proiect si sa recomande ce anume li se potriveste. De multe ori, recomand clientilor sa lucreze fara europene. In cazul proiectelor care sunt eligibile si care obtin finantare, de multe ori implementarea este foarte complicata, chiar daca ai banii, pentru ca trebuie sa stii ce sa platesti si cand sa platesti. Acestea sunt lucruri pe care o banca poate sa vi le comunice", a explicat Ramona Ivan.

Roland Toma, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre riscurile existente in cazul proiectelor finantate prin programe europene.

"Aproape toate programale de finantare au acel punctaj minim de calitate. Este foarte important sa faci proiecte cu punctaj mare, dar exista riscul ca factorul economic sa fie decisiv si sa nu fie un proiect bancabil. Mai exista si riscul epuizarii fondurilor disponibile inainte de selectie", a precizat Roland Toma.

Potrivit acestuia, pe partea de agribusiness exista mai multe masuri in PNDR. SubMasura 4.1 inseamna ajutor neramburasbil intre 100.000 si 200.000 de euro pe proiect, intre 30% si 90%.

Partener principal: Wise Finance Solutions.
Partenerii evenimentului sunt: CEC Bank, Garanti Leasing, Klarmedia, Biroul de traduceri Champollion si Graphtec Design.
Evenimentul are drept parteneri media: Finzoom, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Business Editors, Energynomics, Avocatura.com, Economic ZOOM, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Transilvania Business, Debizz, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Antreprenor in Romania, Mark Media, Rabbit Media si Plan de afacere.ro.

Sursa: Comunicat BusinessMark