Analiza marfuri: Saptamana nebuna pentru petrol si gaze

de Ole Hansen, director strategie marfuri, Saxo Bank

Indicele Bloomberg Commodity, care monitorizeaza un cos de marfuri principale din trei sectoare importante ale energiei, metalelor si agriculturii, a fost aproape de o prima crestere saptamanala dupa sase saptamani. Cresterile din sectorul energetic si cel al metalelor, atat industriale, cat si pretioase, au ajutat la compensarea pierderilor inregistrate de marfurile agricole.

Dolarul a atins un varf al ultimelor 17 luni fata de un cos de valute inainte de a scadea ca reactie la datele despre inflatia din SUA, despre care nu s-a vorbit, si mai ales in urma comentariilor presedintelui Powell al Rezervei Federale. In cadrul unui discurs, acesta a subliniat cresterea actuala a economiei SUA, spunand si ca in anul urmator ar putea aparea obstacole.

Obligatiunile s-au ameliorat, randamentele titlurilor americane pe 10 ani atingand un minim pe trei saptamani, in timp ce americana a revenit pe scadere. Aceasta, in urma scaderii actiunilor din tehnologie si a sperantelor scazute cu privire la un acord comercial iminent intre SUA si China in cadrul intalnirii G20 de la Buenos Aires spre finalul acestei luni.

Sectorul energetic atrage in continuare aproape toata atentia date fiind evolutiile extreme observate atat in cazul titeiului, cat si al gazelor naturale. Saptamanile de vanzare a titeiului au declansat ceea ce a parut a fi o capitulare finala a pozitiilor lungi de marti, cand atat WTI, cat si Brent au pierdut 7%, cea mai mare scadere de o zi din ultimii trei ani. In ziua urmatoare, gazele naturale au crescut cu 20% la un moment dat, inainte de a-si gasi vanzatori. Pe masura ce sfarsitul de saptamana se apropia, unele dintre pierderile si castigurile pentru ambele marfuri fusesera deja recuperate.

Sectorul agricol, condus de produsele agricole de baza, s-a tranzactionat in scadere din cauza dolarului mai puternic, mai ales fata de lira sterlina, ceea ce a adus presiune asupra culturii de cacao. Principiile fundamentale pe termen scurt raman in general scazute, cresterea dolarului si rezervele ample afectand preturile mai multor marfuri alimentare cheie.

Redresarea extrema a gazelor naturale a declansat o retragere record
O crestere constanta a gazelor naturale, de la inceputul lunii incoace, a sfarsit cu o retragere majora miercuri, cand contractul cu data de expirare in luna in curs a ajuns, la un moment dat, aproape la $5/termen, o crestere de 50% pe luna, inainte de a gasi vanzatori. Cresterea a fost determinata de un puternic impuls bazat vremea neobisnuit de rece din nord-estul SUA ce a dus la ingrijorari pe termen scurt cu privire la intreruperea productiei din cauza inghetului sondelor si in combinatie cu rezervele scazute.

Un an de productie record, dar si cerere record din partea consumului local si a exporturilor in crestere, a lasat stocurile la un minim sezonier pe ultimii 15 ani inaintea sezonului de retragere care este pe cale sa inceapa in urmatoarele doua saptamani.

Cu toate acestea, si dupa cum am subliniat si in actualizarea de la mijlocul saptamanii, o asemenea crestere a pretului era in pericol de a fi cel putin partial inversata avand in vedere cat de devreme in anotimpul rece a avut loc redresarea. O crestere a rezervei saptamanale usor peste estimari si prognozele meteo ce estimeaza o racire moderata a vremii in viitor au ajutat la declansarea celei mai mari retrageri de o zi din 1990 incoace, cel putin.

Evolutiile din aceasta saptamana au aratat ca piata americana de gaze naturale se va confrunta cu patru luni de volatilitate, o iarna potential mai rece decat temperatura normala mentinand atentia asupra nivelului scazut al stocurilor.

Titeiul se stabilizeaza dupa marea scadere de capitulare

Infrangerea titeiului s-a accelerat si a avut ca rezultat potentiala runda finala a vanzarii de capitulare de martea trecuta cand Raportul lunar al pietei petrolului al Opec a confirmat temerile optimistilor: productia in crestere din partea producatorilor non-Opec, mai ales SUA si Rusia, si cererea scazuta pentru petrolul Opec intr-un moment in care piata era deja afectata de semnele incetinirii cresterii cererii la inceput de 2019. In plus, avem impactul redus al sanctiunilor SUA impotriva capacitatii de export a Iranului dupa ce, in mod neasteptat, Washingtonul a oferit scutiri unor tari, printre care unii dintre cei mai mari cumparatori din lume.
Scaderea de 7% a titeiului WTI si de 6,6% pentru Brent au fost cele mai mari pierderi de o zi pentru aceste niveluri din ultimii trei ani. Parea a fi o evolutie clasica de capitulare in care optimistii arunca in sfarsit prosopul dupa saptamani de vanzari necontenite. Acum apare intrebarea daca piata a trecut in evolutia negativa, asa cum Brent a trecut in evolutie pozitiva la inceputul lunii octombrie cand a atins pragul de 87$/baril. Noi credem ca asa s-a intamplat, iar presupunerea noastra se bazeaza pe urmatoarele observatii:
  • Stocurile de titei vor incepe, cel mai probabil, sa scada in curand, in momentul in care activitatea globala a rafinariilor se reporneste, dupa mentenanta.
  • Arabia Saudita a fost inselata de catre SUA in ceea ce priveste Iranul si sunt furiosi. Acum iau in considerare, alaturi de prietenii lor, reducerea productiei cu 1,4m b/d (Reuters).
  • Speculatorii si-au redus brusc pozitiile net-lungi, in parte din cauza unei cresteri a pozitiilor brute scurte. O redresare a pretului va forta o cumparare noua si o intarire a pozitiilor scurte.
  • Multe rafinarii au o utilizare limitata pentru petrolul de sist american care e foarte usor in comparatie cu petrolul mai greu din Orientul Mijlociu. O reducere a barililor din Orientul Mijlociu va creste costul distilatelor medii, precum carburantul turboreactor, pacura si motorina. A se observa ca motorina (ULSD) deja se tranzactioneaza la o marja mare pe mai multi ani fata de benzina (RBOB).
  • Scaderea de 20% a titeiului Brent de la inceputul lui octombrie incoace a venit ca o mare usurare pentru consumatorii din pietele emergente care deja se chinuie cu dolarul mai puternic, nivelurile ridicate ale datoriei in dolari si costul de finantare crescut pentru finantarea acestei datorii.
Cativa producatori de petrol nu-si pot permite scaderea de care au parte de la inceputul lunii octombrie si, din acest motiv, putem estima ca atat Opec, cat si Rusia vor intensifica incercarile de a opri infrangerea si de a duce titeiul mai sus. Rusia, care si-a bazat bugetul pe 2019 pe un pret al petrolului de 40$/b, va fi multumita cu Brent la 70$/b, in timp ce Arabia Saudita este disperata ca pretul sa ajunga mai aproape de 80$/b.

Pe termen scurt, titeiul Brent ar putea reveni catre 73$/b (38,2% retrasare conform graficului) si chiar mai sus inainte de finalul anului.
Aurul a reusit sa lase o oarecare distanta intre pretul sau actual si 1200$/uncie, un nivel de sustinere ce a fost testat de cateva ori in saptamana trecuta. Redresarea, desi coincidea cu o mare scadere a Bitcoin, a fost legata, probabil, mai degraba de alte evolutii.

Brexit si nesiguranta politica din Marea Britanie, alaturi de atentia marita acordata razboiului comercial inaintea intalnirii, de la finalul lunii, dintre Trump si Xi Jinping, a oferit o sustinere in conditii de siguranta. La aceasta se adauga o noua scadere a bursei si randamente mai scazute ale obligatiunilor ca reactie la datele pentru inflatia din SUA despre care nu s-a vorbit prea mult si, mai ales, comentariile presedintelui Powell al Rezervei Federale. Intr-un discurs, acesta a subliniat actuala crestere a economiei SUA, spunand si ca aceasta ar putea intampina obstacole anul viitor.

Deocamdata, aurul ramane limitat la un interval si incapabil sa inceapa o noua cursa spre o evolutie pozitiva. Pentru ca acest lucru sa se intample, e nevoie ca unul sau mai multe din urmatoarele evenimente sa aiba loc: un eveniment geopolitic, un dolar mai scazut, o schimbare neutra a politicii monetare a SUA sau o lichidare prelungita si importanta a capitalurilor proprii. Rezistenta ramane la 1240$/uncie, in timp ce o scadere sub 1200$/uncie l-ar lasa expus la o scadere suplimentara pe termen scurt.

Intre timp, argintul a reusit sa se redreseze dupa minime pe mai multi ani dupa ce a gasit vanzatori sub 13,94$/uncie, minimul pe septembrie. In afara dolarului usor scazut si a revigorarii aurului, metalul semipretios a fost sustinut si de o redresare a metalelor industriale. Aceasta a venit ca urmare a datelor din China care au aratat o crestere a productiei industriale si a investitiilor in infrastructura. Cele din urma ar putea duce la continuarea cresterii cererii.
Cu toate acestea, argintul ramane ieftin la nivel istoric, ultima scadere declansand o noua crestere a raportului aur-argint. Saptamana aceasta a ajuns la 86 de uncii de argint pentru o uncie de aur, un varf pe ultimii 25 de ani. In acest interval de timp, s-a tranzactionat la peste 83 doar in trei ocazii anterioare, in martie 2016, octombrie 2008 si martie 1995. Toate aceste varfuri au dus la o contractie a raportului in urmatoarele luni in intervalul 23% - 30%.

Sursa: Saxo Bank