DIPLOMAT CONSULT Part of Invigors EMEA este abilitata sa transmita rezultatele Chestionarului Statistic Anual al pietei de leasing din Europa pentru anul 2015, efectuat si dezvoltat de catre Leaseurope, organul reprezentativ al leasingului european si al industriei "rent a car".

Sondajul arata ca in Europa volumele nou finantate prin leasing au ajuns la 314,9 miliarde € in 2015, in crestere cu 9,4%, comparativ cu 2014, continuand tendinta de crestere ridicata care a debutat in anul precedent.

Recuperarea business-ului de leasing in 2015 este o caracteristica la nivel european. Aceasta a fost cel mai evidenta in segmentul de leasing pentru autovehicule, majoritatea pietelor nationale inregistrand cresteri de doua cifre, in timp ce finantarea echipamentelor in leasing indica discrepante de crestere intre tari. Volumele finantarilor noi in leasing pentru autoturisme au crescut cu 15,9% in 2015, comparativ cu 2014.O crestere mai lenta, dar totusi viguroasa per ansamblu, de 11,3% a fost cea pentru vehiculele comerciale. Segmentul echipamentelor IT & Office a evoluat bine, in medie, majorandu-se cu 10,9%, datorita, in mare parte, unor cresteri semnificative doar in cateva tari.

Volumele finantarilor in leasing pentru masini & echipamente industriale au crescut moderat cu 0,5%. In contrast, leasingul imobiliar a scazut cu 4,2% in 2015, inregistrand din nou o scadere, in urma unor semne de recuperare aratate anul precedent.

Comentand asupra cifrelor, consilierul principal in statistica si afaceri economice al Leaseurope, Jurgita BUCYTE, a declarat: "Piata europeana de leasing a mentinut o performanta puternica în 2015, rezultand in volume totale nou finantate care depasesc pragul de 300 de miliarde € pentru prima data din 2008. Acest lucru arata in mod clar ca intreprinderile apeleaza din ce in ce mai des la leasing pentru a finanta investitiile. In plus, leasingul pentru persoane fizice castiga cota de piata, o tendinta manifestata, in special, in sectorul automobilelor. Cu toate acestea, rezultatele mai modeste observate in alte categorii de echipamente par sa reflecte o pauza a investitiilor de in anumite sectoare, avand in vedere activitatea economica redusa. Dupa mai multi ani la niveluri scazute, investitiile europene au crescut cu 3,4% in 2015, dar este de asteptat sa se aplatizeze, din nou, pe termen scurt".

Referindu-se la perspectiva de viitor, Piero BIAGI, Presedintele Comitetului de Statistica si Marketing al Leaseurope, si Directorul General al BBC Lease, Italia, adauga "In vremuri de crestere economica modesta si preocupari legate de perspectivele de viitor, este deosebit de incurajator sa vedem ca leasing-ul este bine plasat pentru a sprijini deciziile de in afaceri. Acest lucru este demonstrat de rezultatele noastre pentru primul trimestru din 2016, care prezinta o crestere suplimentara in volumul finantarilor noi in leasing, precum si cresterea nivelului portofoliului. Mai mult decat atat, societatile de leasing demonstreaza, in general, o pozitie sanatoasa a indicatorilor financiari. In ciuda incertitudinii politice din ultimele luni, care ameninta increderea afacerilor si a investitorilor, cercetarea Leaseurope arata ca exista motive de optimism de crestere in continuare a industriei de leasing ".

In comparatie cu nivelul cresterii anuale al pietei de leasing la nivel european, cresterea anuala de 21%, la nivelul Romaniei, este mai mult decat dubla. Cresterea volumului nou finantat in Romania a fost sustinuta de finantarea vehiculelor comerciale, in timp ce, conform raportului Leaseurope ponderea cea mai mare, la nivel european, o detin autoturismele. Aceasta este dovada orientarii societatilor de leasing din Romania spre finantarea agentilor economici si mai putin a persoanelor fizice.

Portofoliul de leasing financiar in Romania a inregistrat, de asemenea, o crestere anuala semnificativa la finele lui 2015 de 10%, in timp ce portofoliul european a inregistrat o crestere anuala de 3,2%. "Este la fel de important sa mentionam faptul ca din punctul de vedere al calitatii portofoliului national, se constata, conform BNR, o diminuare a ponderii creantelor restante si indoielnice in totalul activului net cu 14,5% la nivelul IFN-urilor inregistrate in Registrul Special" a declarat Adriana Ahciarliu.

Evolutia pietei de leasing din Romania urmeaza aceeasi traiectorie ascendenta a intregului sold al angajamentelor acordate de catre IFN-uri, sold care a inregistrat o crestere anuala de 14,2% conform statisticilor BNR.

Sursa: DIPLOMAT CONSULT