In curand, romanii care si-au cumparat o locuinta prin programul "Prima Casa" vor putea sa-si o schimbe cu una mai mare. Teoretic. Conditiile de indeplinit restrang numarul celor care vor putea sa se mute.

Irinei Chitu, Country Director al Finzoom Romania, i se pare complicat ca un proprietar de Prima Casa sa isi gaseasca, in acelasi timp, o casa noua si un cumparator pentru locuinta veche. Masura de cumparare a celei de-a Doua Case a fost adoptata de la mijlocul lunii martie, dar nu se aplica, deoarece nu au fost adoptate normele de aplicare. "Aceste norme ar trebui sa contina foarte in detaliu succesiunea etapelor: sa nu se puna problema vanzarii locuintei vechi si cumpararii celei noi in aceeasi zi", detaliaza Irina Chitu.

Mai exact, directorul Finzoom crede ca proprietarul de Prima Casa va trebui sa obtina aprobarea celui de-al doilea si sa caute un cumparator pentru vechea locuinta. Acest cumparator trebuie sa fie dispus sa astepte sa se mute vechiul proprietar, dupa ce se fac formalitatile pentru cel de-al doilea Prima Casa. De asemenea, se va semna, pentru ambele locuinte, un antecontract in care se va scrie ca se recupereaza avansul, daca nu se finalizeaza tranzactia. "Pe perioada antecontractului se blocheaza Cartea funciara a proprietatii si nu se poate vinde altcuiva. De aceea, cumparatorul da un avans prin antecontract", explica Irina Chitu. De obicei, in antecontract, se scrie ca daca cumparatorul se razgandeste, pierde bani de avans. In schimb, daca cel care vinde se razgandeste, ii da viitorului comparator dublul avansului incasat.

Citeste Articol Complet

Sursa: Jurnalul.ro