Analiza FX: Reactie FX in surdina la socul de pe piata petrolului. Sedinta FOMC pandeste dupa colt

John Hardy
Director strategie FX Saxo Bank

Rezumat: Piata face toate eforturile sa treaca peste socul exogen provocat de atacul asupra facilitatii petroliere saudite, iar daca acest factor se estompeaza rapid, atentia se va muta asupra enormei acumulari a randamentelor obligatiunilor si asupra sedintei FOMC de miercuri care ar putea oferi cateva surprize.

Interesul de tranzactionare
  • Mentinerea unei pozitii long AUDNZD cu stop-uri mai mari, spre 1.0680, pentru 1.0950
  • Mentinerea unei pozitii long EURUSD cu stop-uri la 1.0980.
Bombardamentul asupra facilitatilor petroliere saudite din weekend a fost resimtit cel mai intens in piete de energie, desigur, cu efecte mai estompate la burse si in alte piete. Unul dintre motivele pentru care FX absoarbe acest tip de stiri intr-un mod ciudat este ca se alimenteaza din teme opuse: amenintarea pentru cresterea globala daca pretul petrolului crestere este sustinut pentru mai multa vreme decat cateva saptamani este cresterea si negativul de risc si opereaza impotriva oricarei valute minore, chiar daca e o valuta corelata pozitiv cu preturile petrolului chiar daca stimularea nominala imediata a preturilor petrolului da un impuls masiv perspectivelor de venit pentru petrol.

Preocuparea principala aici este ca acest atac asupra facilitatilor saudite declanseaza o confruntare militara mai fatisa care aduce amenintarea unei intreruperi si mai mari a stocurilor din cauza unor viitoare atacuri. Deocamdata, CAD si NOK au crescut cu o fractie de procent, iar JPY a fost mai categoric in aceasta dimineata, dar peste minimele de „crestere” modesta de peste noapte. Pietele par increzatoare ca rezervele strategice saudite vor limita intreruperea stocurilor si ca se vor putea descurca pe baza evaluarii ca reparatiile vor necesita o perioada de ordinul „catorva saptamani” pentru a fi realizate.

Punctul central al saptamanii este sedinta de miercuri a FOMC, desi discursul a suferit o mica modificare in weekend, ceea ce ar putea creste incertitudinea legata de viitor daca preturile petrolului nu se calmeaza putin pana miercuri. Dat fiind faptul ca intreruperea de pe piata petrolului este atat de recenta, nu ne putem astepta ca Fed sa faca mai mult decat sa indice faptul ca monitorizeaza situatia pentru a observa implicatiile, iar inainte de evenimentele din weekend, reducerea de 25 de puncte de baza de catre Fed era pecetluita, dat fiind puternicul apetit de risc si sperantele ca tensiunile comerciale SUA-China s-au ameliorat.

Desi avem parte de un festival al intalnirilor bancilor centrale in aceasta saptamana, doar joi sunt patru (SNB, Banca Angliei, Norges Bank si Banca Japoniei) pentru valutele din G10, presupunerea noastra este ca bancile centrale pierd tot mai mult capacitatea sa schimbe ceva – proba A in acest sens fiind sedinta BCE de saptamana trecuta. Norges Bank e singura dintre cele patru unde exista un oarecare suspans legat de decizie, date fiind parerile impartite destul de egal legate de o eventuala noua crestere.

Sa ne amintim cum a fost inchiderea de vineri pentru pietele de obligatiuni, care au suferit o corectie brutala toata saptamana trecuta ce s-a accelerat dramatic vineri si aproape ca a sters complet declinul masiv al randamentelor din august. Evenimentul s-a produs fara prea mult tam-tam si indica conditiile disfunctionale de lichiditate din piata de obligatiuni, dar indica si faptul ca riscul pe care actiunile percepute ca avand valoare mare, fapt ce a dus la un sentiment de complacere, se afla pe o fundatie tot mai instabila daca cresterea randamentelor continua.

Intrebarea cheie pentru piete este daca presupunem ca volatilitatea de pe piata petrolului se va diminua pana la a nu mai fi o problema, la fel se va intampla si cu cresterea dramatica a dobanzilor de la minime ale ciclului - daca filmul asta nu se opreste curand, ar putea deveni rapid un factor sustinut de evenimentele recente cum ar fi cresterea din pietele emergente si valutele mai riscante si scaderea JPY. Aici aratam viitorul EURJPY fata de obligatiunile germane pentru a intelege cat de sensibile sunt cross-urile JPY si cum sunt corelate cu randamentele obligatiunilor - cel mai probabil acest lucru va ramane valabil.

Sursa: Saxo Bank