Radarul de risc G20 al Saxo

de Christopher Dembik, director analiza macro Saxo Bank

Rezumat: Radarul de risc G20 al Saxo identifica posibilele evenimente politice riscante din tarile G20 care ar putea avea un impact asupra pietei. Acesta este actualizat periodic cu cele mai noi date.

In aceasta saptamana, investitorii se vor concentra pe votul Brexit de azi. Se preconizeaza ca rezultatele vor veni dupa ora 19:00 GMT. Conform celor mai recente sondaje, primul ministru Theresa May este in continuare pe cale sa piarda 'Votul de incredere' cu aproape 100 de voturi. In ultimele saptamani, guvernul a indicat faptul ca va accepta un acord modificat pentru Brexit prin parlament, dar este putin probabil ca aceasta strategie sa aduca de partea sa un numar suficient de membri ai Parlamentului.

Daca acest scenariu se va indeplini, va fi negativ pentru sentimentul pietei, mai ales pentru GBP. Cu toate acestea, va avea un impact limitat din moment ce a fost deja evaluat de catre piata. Intr-o oarecare masura, ar putea fi scenariul cel mai putin rau (luand in considerare ca posibilitatea ca May sa castige este aproape de zero) din moment ce ar lasa calea deschisa pentru cel putin cinci optiuni post-vot:

  • Planul B: Primul ministru May ar putea reveni in Camera Comunelor in nu mai putin de trei zile parlamentare dupa vot cu un Plan B, dar aceasta ar insemna ca au fost facute schimbari semnificative pentru a castiga suficienti membri ai Parlamentului. Daca nu, ar putea parea o miscare disperata de a impiedica o infrangere inevitabila – probabilitate MARE.
  • Noul "termen strict": Uniunea Europeana si Marea Britanie ar putea cadea de acord asupra unui nou "termen limita strict" pentru a evita un scenariu apocaliptic si pentru a-i da lui May mai mult timp sa-si ralieze partidul in jurul unui plan modificat – probabilitate MARE.
  • Noul referendum: Aceasta ar putea fi o metoda mai usoara de a iesi din aceasta harababura politica. Conform NatCen Social Research, in cazul unui nou referendum, ar putea castiga tabara Remain (impotriva Brexit) (53%) fata de Leave (pro Brexit) (47%) – probabilitate MARE.
  • Niciun acord: In cazul in care rezultatul este lipsa unui acord, pare din ce in ce mai evident ca partenerii comerciali ai Marii Britanii vor incerca sa limiteze impactul unui Brexit dur. In special, UE si Organizatia Mondiala a Comertului ar putea decide sa-si schimbe regulile pentru a asigura continuarea unui comert fara tarife, astfel reducand consecintele deciziei Marii Britanii asupra comertului global si cresterii – probabilitate MEDIE.
  • Revocarea Articolului 50 – probabilitate SCAZUTA.
Desi aceasta este o posibilitate scazuta, trebuie, de asemenea, sa luam in considerare faptul ca guvernul s-ar putea confrunta azi cu o infrangere mai semnificativa (peste 100). Impactul asupra pietei ar fi atunci mult mai profund, caci ar creste nesiguranta politica pe baza posibilitatii unor noi alegeri generale. In acest caz, este mai probabil ca GBP sa incheie saptamana la un nivel mult mai scazut.

Indiferent de ceea ce se intampla azi, putem deja identifica o lectie de invatat de pe urma Brexitului: orice tara care doreste sa urmeze calea Marii Britanii va afla ca procesul este mult mai complicat si mai periculos decat s-ar fi gandit cineva. Este probabil ca Brexitul sa fi influentat celelalte tari UE impotriva ideii de a incerca chiar sa urmeze aceasta cale dificila.

Sursa: Saxo Bank