In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 15 aprilie 2016, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) cu tema Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei - Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint si din tombac cuprat) sunt urmatoarele:

Valoare nominala 100 lei 10 lei 1 leu
Metal aur argint tombac cuprat
Titlu 900‰ 999‰ -
Forma rotunda rotunda rotunda
Diametru 21 mm 37 mm 37 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g
Calitate proof proof proof
Cant zimtat zimtat zimtat

Aversul monedei din aur reda o imagine de epoca a Cabinetului Guvernatorului din Palatul BNR, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "100 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2016".

Aversul monedei din argint reda o imagine de epoca a Cabinetului Guvernatorului din Palatul BNR, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2016".

Aversul monedei din tombac cuprat reda o imagine de epoca a Cabinetului Guvernatorului din Palatul BNR, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "1 LEU", stema Romaniei si anul de emisiune "2016".

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta inscriptiile in arc de cerc "GUVERNATORI AI BANCII NATIONALE A ROMANIEI" si "I.CAMPINEANU-M.MANOILESCU-I.LAPEDATU"; portretele celor trei guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.

Seturile de trei monede vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat).

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede, inclusiv brosura de prezentare este 1 920,00 lei.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat cu tema Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei - Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede cu tema Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei - Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Sursa: Comunicat BNR