Analiza macro: Arta de a nu avea niciun sens
de Steen Jakobsen, CIO si economist sef Saxo Bank

Rezumat: Pietele au avut nevoie de luni de zile pentru a evalua acordul comercial China-SUA. Presedintele Trump a avut nevoie de doua mesaje pe Twitter pentru a le arunca in haos.

Decizia presedintelui Trump de a reaprinde razboiul comercial China-SUA cu amenintari legate de noi tarife schimba regulile jocului. Ceva s-a schimbat in timpul weekendului si ne indoim ca poate fi reparat din nou peste noapte; ca atare, estimam un risc de corectie in scadere in pietele financiare.

Beijingul a redus rata rezervelor minime obligatorii inainte de deschiderea de astazi, dar capitalurile proprii de pe continent tot au scazut cu peste 7% in Shenzhen. Pe moment, sunt putine informatii pretioase oferite investitorilor chinezi, dar credem ca autoritatile vor interveni pentru a oferi sustinere intr-un fel sau altul. Redresarea actiunilor de tip A, in cele din urma, s-a corectat cu 50% din aprilie incoace si exista o regula de baza in randul celor care urmaresc piata chineza: cu cat scade mai repede, cu atat e mai bine (unde "mai bine" inseamna "mai probabil de a atrage interventii semnificative", desigur).

Faptul ca Trump a turnat gaz peste focul razboiului comercial nu doar ca submineaza o parte din prima integrata in incheierea estimata a acordului, dar si face ca urmatorul summit G20 din Japonia sa fie si mai important, data fiind aceasta din urma dauna adusa practicilor din era "globalizarii ridicate".

(Auzim ca Washingtonul pregateste un atac masiv impotriva Organizatiei Mondiale a Comertului, globalizarea insasi fiind cea care va duce greul impactului)

In ceea ce priveste propria noastra perspectiva macro, ne mentinem parerea: este vorba despre Falsa Stabilitate.

In ceea ce priveste actiunea, trecem pe modul de conservare a capitalului - volatilitate lunga cu expunere redusa la capitaluri proprii sensibile la globalizare.

Pentru mai multe detalii despre Perspectiva Saxo asupra capitalurilor proprii, accesati cea mai recenta analiza a lui Peter Garnry.

Aceasta este politica in 2019: Trump scrie mesaje pe Twitter, iar presa (a se citi: Bloomberg, Wall Street Journal si Financial Times) se grabesc sa evalueze macelul.

Asa cum se mentioneaza in articolul FT, ultimele mesaje de pe Twitter ale presedintelui "au marcat o mare schimbare a retoricii" cu privire la disputa comerciala.

Decizia Beijingului de a reduce rata rezervelor minime obligatorii inainte de deschiderea pietei (si inainte de scaderea de 7% a Shenzhen) a fost, de asemenea, o schimbare cheie in ceea ce priveste valoarea semnal...

Piata actiunilor de tip A a "corectat" 50% din evolutia sa in crestere in opt - opt! - sesiuni...

Cu toate acestea, in ciuda haosului observat in piete, presa chineza a fost foarte tacuta in ceea ce priveste aceasta situatie.

Daca aruncam o privire asupra primei pagini a doua dintre principalele portaluri de pe continent, descoperim curioasa lipsa a lui Donald J. Trump, in timp ce sectiunea bursiera a Global Times afirma ca "investitorii nu trebuie sa se panicheze".

Peisajul este volatil, dar concluzia la care am ajuns in perspectiva noastra din 23 aprilie, "Falsa stabilitate" este in continuare valabila:
  • Reduceti supraevaluarea in China.
  • Sa va asteptati la cresterea USD si a randamentelor SUA din acest moment … DXY @ 97.39 si pe doi ani @2.39 si pe 10 ani @2.59
  • Piata de capitaluri proprii ar trebui sa se plafoneze in timpul verii – riscul real incepe la final de iulie/august atunci cand atat actiunile politice, cat si datele reale vor arata lipsa unei imbunatatiri sau un nivel foarte scazut al acesteia in ceea ce priveste cresterea economica
  • Urmatoarea luna se va numi: falsa stabilitate care, cel mai probabil, va duce in cele din urma la stagflatie, determinand MMT in Q4 atunci cand guvernul national va da un impuls consumului, reducerilor fiscale pentru "a inlocui lipsa de transmitere a Bancii Centrale Europene" dupa un deceniu de dobanzi zero
  • Volatilitatea ar trebui sa inceapa sa creasca de acum - un dolar SUA mai mare, lichiditati mai mici (fata de T4 si T1), plati fiscale personale mai mari in SUA plus cresterea enorma a consumului pietelor emergente si costul energiei fac ca piata sa fie foarte previzibila din punctul nostru de vedere.

Sursa: Saxo Bank