Trump - vamesul, ridica dolarul, tranteste bursele

De John J Hardy, director strategie FX Saxo Bank

Rezumat: Sustinerea vocala manifestata de Trump in favoarea tarifelor a intrerupt redresarea inspirata de G20. Distrugerea sentimentului de risc a ridicat dolarul peste limita, iar pariul pentru adapostul sigur al yenului japonez functioneaza fara consistenta. AUD a fost cea mai slaba dintre valutele G10 peste noapte din cauza unei ratari a PIB-ului.

Presedintele Trump al SUA s-a autodeclarat "Omul-tarif", promovand agresiv eficacitatea tarifelor, acum cateva zile. Ca replica, pietele au votat negativ in mod evident, punand capat intregii redresari de dupa G20 si apoi si a increderii tot mai scazute ca acest presedinte dezlantuit poate incropi un acord comercial coerent sau stabil cu China. Pe partea sa, China si-a manifestat dezaprobarea cu privire la nesiguranta legata de un acord de orice fel la G20, incercand sa dea asigurari ca va continua negocierile comerciale. Este interesant ca aceasta reasigurare a oferit foarte putina sustinere peste noapte.

In urma evolutiilor, am ramas cu un dolar SUA mult mai puternic, un apetit de risc decimat si randamente SUA mai scazute pe toata curba, cu o puternica aplatizare a curbei randamentului ce atrage atentia cata vreme randamentele SUA scad si par a afisa o inversare majora. Yenul japonez a avut rolul de adapost sigur acum 2 zile, impresionand prin forta in G10 inainte de a se estompa putin peste noapte.

Miercuri a fost o zi extrem de importanta pentru Marea Britanie. La inceputul sesiunii, lira sterlina s-a apreciat vertiginos in comparatie cu apropierea de minimele recente determinate de faptul ca un organ consultativ al tribunalului UE a indicat faptul ca Marea Britanie s-ar putea retrage din Brexit unilateral, ceea ce inseamna efectiv ca relatia Marea Britanie - UE ar putea reveni la status quo-ul de dinainte de referendum. Dar, mai tarziu, aceasta apreciere s-a inversat deoarece primul ministru May a fost acuzata de sfidarea Parlamentului pentru a fi tainuit informatii, iar intr-un alt vot Parlamentul a stabilit ca acum va avea un control mai mare asupra modului in care se termina Brexit-ului daca acordul lui May se indreapta catre ceea ce pare a fi o respingere inevitabila, martea viitoare.

GBPUSD

GBPUSD se clatina dupa ziua extrem de proasta a premierului May de ieri, o zi in care Parlamentul a acuzat-o pe May de sfidare si in care a decis ca va avea mai multa libertate de a controla etapa finala a Brexit. O inchidere sub minimul anterior poate deschide intervalul la 1.2000, desi GBP va ramane vulnerabila la stirile venite din ambele parti, asa cum a aratat-o si ziua de ieri, iar traderii sunt, cel mai probabil, reticenti in a se angaja in tranzactii din afara pietei de Options, temandu-se de conditiile schimbatoare de la o zi la alta.

Sursa: Saxo Bank