Valute: USD va scadea intr-un fel sau altul

de John Hardy, director analiza FX Saxo Bank

"Cineva trebuie sa cedeze, iar acel cineva va fi Fed, fie ca vrea sau nu"

"Acest mix politic aproape garanteaza ca ne aflam in mod ferm pe calea revenirii inflatiei si, cel mai probabil, a stagflatiei"

Am incercat sa licitam pentru un dolar SUA mai scazut anul acesta, cu avertismentul ca parcursul s-ar putea dovedi a fi dificil, deoarece Fed ar trebui sa fie cu un pas inaintea curbei - ceea ce pana acum nu a reusit sa faca. Estimarile pietei sunt ca directia politicii Fed va ramane in mare parte neschimbata fata de punctul in care se aflau acum un trimestru si sunt tot mai multe dovezi ca Fed ar putea sa nu aiba instrumentele - sau, mai important, vointa - de a devansa curba. Intra in scena administratia Trump care, cel mai probabil, este gata sa elimine toate oprelistile.

Dupa realizarea faptului ca cresterea ratelor de referinta in pietele in colaps in decembrie 2018 a fost o greseala politica, schimbarea de directie si relaxarea Fed-ului lui Powell au loc intr-un ritm lent. Asta, dupa schimbarea initiala socanta de retorica ce recunostea greseala politica in luna ianuarie a acestui an.

Intr-adevar, desi sunt estimate doua reduceri ale dobanzii de catre Fed de 25 de puncte de baza in urma sedintelor FOMC din iulie si septembrie - si cel putin inca una este evaluata pentru T4 - problemele de lichditate USD si de finantare din sistemul bancar american au devenit atat de urgente ca Fed a fost obligata sa lanseze peste noapte o operatiune ampla de tip repo cu o zi inainte de sedinta FOMC din septembrie pentru a mentine controlul ratelor de finantare. Acest lucru reprezinta o problema majora pentru credibilitatea Fed si efectiv avertizeaza piata ca pierde controlul bilantului sau.

Faptul ca aceasta problema a putut lua prin surprindere Fed cu atata usurinta ar trebui sa ne ingrijoreze, e un semnal ca banca centrala ar putea reactiona lent la viitoarele probleme de lichiditate USD. La sedinta FOMC din septembrie, presedintele Powell a sugerat o abordare ad hoc sau TOMO (temporary open market operations - operatiuni temporare pe piata deschisa) pentru a gestiona probleme de finantare precum cele care au dus la operatiunile lor de tip repo din septembrie, in loc sa se deschida imediat la ideea de POMO (operatiuni permanente pe piata deschisa sau, in esenta, relaxare cantitativa) acum.

Principala forta ce determina problemele de lichiditate/finantare ale dolarului american este dificultatea tot mai mare pe care o are SUA in finantarea actualului deficit de cont curent. Acesta este determinat de tranzactiile duble si de deficitele generate de Trump - cele din urma crescand la 1 trilion de dolari pe an sub regimul de reduceri fiscale al lui Trump.

Avand in vedere ca bancile centrale straine si-au pierdut capacitatea si interesul in a acumula rezerve USD, finantarea acestor deficite a trecut, in mare parte, catre sursele locale. Bilanturile deponentilor americani si ale bancilor americane pur si simplu nu pot absorbi torentul de emiteri.

Cineva trebuie sa cedeze, iar acel cineva va fi Fed, fie ca vrea sau nu.
Deocamdata, Fed s-a dovedit a fi prea prudenta pentru a preveni problema. Dar in T4, aceasta va fi, probabil, obligata sa reactioneze cu sume si mai mari pentru a asigura pe mai departe lichiditatea. Mai important, administratia Trump ar putea obtine cu forta controlul asupra politicii, asa cum a sugerat Steen in articolul sau din aceasta perspectiva.

Lasand deoparte discursurile sale arogante despre independenta politica, Fed nu poate evita intru totul politica. Si reluarea pe deplin a expansiunii bilanturilor pentru a controla ratele de referinta actioneaza ca o sustinere puternica a deficitelor administratiei Trump, ceea ce, probabil, nu-i este deloc pe plac. Sa nu uitam discursul fostului guvernator, Dudley, al Fed NY din T3 in care ii spunea sa-l denunte la Trump pentru a se asigura ca este "autorizat".

Un Fed lent si norii negri care se aduna deasupra perspectivei economice aproape ca garanteaza faptul ca administratia Trump se va stradui sa gaseasca finantarea de care are nevoie pentru a asigura realegerea lui Trump in 2020. In mod ironic, dupa un trimestru in care intreaga lume si-a facut griji cu privire la riscul perma-deflatiei, acest mix politic aproape garanteaza ca ne aflam in mod ferm pe calea revenirii inflatiei si, cel mai probabil, a stagflatiei.

Perspectiva pentru valutele selectate:
EUR – a fost clar la sedinta din septembrie a BCE ca era Draghi la BCE s-a incheiat si ca banca centrala este la capatul rabdarii politice, deoarece, practic toti reprezentantii tarilor nucleu UE din Consiliul de Guvernare au fost impotriva reluarii relaxarii cantitative. Preferam EURUSD semnificativ mai sus, caci exista mult loc pentru masurile fiscale in Europa, iar noua conducere UE in T4 poate foarte bine gestiona scaderea economica a UE.

JPY – USDJPY este o alta modalitate evidenta de a exprima deprecierea USD daca Fed si/sau Trump incep sa controleze problemele de finantare USD - estimam o evolutie catre 100.00 si, poate, si mai jos.

CHF – SNB si-a mobilizat politica de interventie pentru a usura ascensiunea francului, dar sentimentul ca BCE a incheiat socotelile pentru acest ciclu dupa intalnirea din septembrie poate insemna ca va exista o presiune mica viitoare pentru ca francul sa se aprecieze fata de moneda unica. Mai ales ca orice temeri existentiale europene par sa fie eclipsate de ceva vreme de catre noua si ciudata coalitie italiana.

GBP – Nici macar nu pretindem ca avem un glob de cristal. Intrebarile legate de Brexit sunt la punctul maximei incertitudini pe masura ce T3 se apropie de final. La un anumit moment ar putea parea necesare fie o sesiune de alegeri sau un al doilea referendum, dar un exit dur pe 31 octombrie nu poate fi pierdut din vedere. Oricum ar fi, inca o amanare nu reprezinta un beneficiu pentru Marea Britanie deoarece impulsul de creditare sugereaza o recesiune urata servita Marii Britanii in viitoarele trimestre. Se recomanda precautie.

Valutele mai mici din pietele dezvoltate - acestea sunt cel mai greu de evaluat in mediul ce se profileaza in viitor. Un dolar mai scazut reprezinta o binefacere generala pentru economia globala, dar traderii trebuie sa-si aleaga bine momentele caci estimam riscuri puternice de volatilitate in crestere. SEK si NOK par a fi cele mai subevaluate, SEK parand a reactiona cel mai abrupt daca se observa o trecere la o abordare fiscala la stimulente in UES si/sau Suedia.

Pietele emergente si China – toate privire sunt atintite asupra discutiilor din octombrie dintre SUA si China. Speram la stabilizare, iar un dolar american mai scazut diminueaza si nevoile de finantare in USD ale Chinei. Dar valutele din pietele emergente se pot astepta la o perioada volatila, caci scaderea USD aduce usurare pe de o parte, in timp ce temerile legate de perspectiva de crestere si volatilitatea mai mare a pietei vor aplica o presiune negativa.

Sursa: Saxo Bank